De 5 fouten die je cv niet mag hebben als je snel een job wil vinden

Hoewel de economie momenteel duidelijk aan het aantrekken is en hoewel er heel wat vacatures open staan, blijft het vinden van een job, en zeker van een job die je echt graag wil, geen gemakkelijke opdracht. In eerste instantie moet je er natuurlijk voor zorgen dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek. En omdat rekruteerders heel snel oordelen of ze dat al of niet zullen doen, mag je in je cv en je motivatiebrief – of je die nu met de post verstuurt of elektronisch – geen fouten maken. We zetten vijf fouten op een rijtje die je kansen op een uitnodiging op de helling kunnen zetten.

De 5 fouten die je cv niet mag hebben als je snel een job wil vinden

Fout 1: Een foto toevoegen

Dit kan eigenaardig klinken, maar behalve als je solliciteert voor een job als model of als pakweg barkeeper hebben rekruteerders in eerste instantie helemaal geen uitstaans met je uiterlijk. Ze zullen zelf wel op de sociale media een foto van je proberen te vinden en die moet je ook niet verbergen, maar als je de foto niet bij je cv voegt, geef je hen alvast niet de kans om je meteen te “veroordelen”.

 

Fout 2: Niet aangeven welke functie je ambieert

Zet boven je sollicitatie duidelijk de titel van de beoogde functie, zeker bij een spontane sollicitatie. Ben je een cijfergenie dat graag op de financiële afdeling van een bedrijf wil werken, geef dan niet “boekhouding” als titel op, maar bijvoorbeeld wel “manager uitstaande facturen.” Zo ziet de rekruteerder in één oogopslag waar je talenten liggen en wat je ambities zijn.

 

Fout 3: Te vaag blijven

Gebruik in je motivatiebrief cijfers die bewijzen wat je kan. Heb je in een vorige job of als student bij de organisatie van een fuif kosten bespaard, of heb je investeerders of sponsors weten te overtuigen, vermeld dan de bedragen die je hebt helpen besparen of verdienen. Dat spreekt aan en verlaagt de drempel naar een sollicitatiegesprek.

 

Fout 4: Benadrukken wat jij wil

Rekruteerders zijn op zoek naar talent dat hun organisatie naar een hoger niveau kan tillen. Zeg in je cv of motivatiebrief dus niet wat jij wil, maar focus op wat je voor het bedrijf wil bereiken. Probeer uit alle mogelijke informatie die je over het bedrijf vindt, een aantal punten te halen waarvan de organisatie zelf aangeeft dat verbetering mogelijk is en richt je doelstellingspijlen daarop.

 

Fout 5: Geen werkwoorden gebruiken

Veel cv’s blijven bulken van bulletpoints. Kandidaten vermelden bij hun ervaring bijvoorbeeld “Beheerssystemen voor de IT-afdeling”. Maar daar heeft een rekruteerder niets aan. Want dat zegt niets over wat je precies hebt gedaan. Heb je die systemen helpen ontwikkelen of implementeren? Zeg dat dan ook met een werkwoord.

Donderdag 6 Juli 2017 om 17:30

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //