De 7 grootste sollicitatieblunders

Niemand wil het, maar velen hebben het al aan den lijve moeten ondervinden: een sollicitatieblunder. Wij geven jou hierbij alvast graag een bloemlezing van de strafste uitschuivers die je best kan vermijden.

De 7 grootste sollicitatieblunders

Je gaat totaal onvoorbereid naar je sollicitatiegesprek

Risky business want als de rekruteerder gaat doorvragen, val je al snel door de mand. Het geeft ook een totaal onprofessionele indruk. De kans dat er een vervolg komt op je sollicitatie wordt zo dan ook erg klein.

 

Je stuurt de verkeerde sollicitatiebrief/e-mail naar de verkeerde werkgever

Tja, dat is zoveel als de bal in eigen doel stampen. De kans dat je dan nog op gesprek mag, is bijzonder klein. Gouden raad: check zeker je sollicitatiebrief dubbel alvorens hem te versturen.

 

Je solliciteert in het wilde weg

Als je niet weet waar je naartoe gaat, dan zal elke weg jou daar wel brengen. Dixit Alice in Wonderland. In sollicitatieland is dat van hetzelfde laken een pak. Wanneer je niet weet wat je wil dan zal je ooit wel ergens terechtkomen. De vraag is echter of dat de plek zal zijn die je echt in gedachten had.

 

Je speelt blufpoker

Jezelf in de verf zetten, kan geen kwaad. Jezelf te veel in de verf zetten, is wat anders. Bluf je en vertel je dingen over je professionele leven die je eigenlijk niet kan waar maken dan zal de rekruteerder daar vroeg of laat achterkomen. Gevolg: je kan fluiten naar die droomjob.

 

Je bent te veel op je gemak

Een te gemakkelijke houding tijdens een sollicitatie kan de indruk wekken dat je de job eigenlijk niet hard genoeg wil. Een eerste sollicitatiegesprek is als een eerste date: er moet een gezonde dosis spanning in de lucht hangen. Je mag best relaxed zijn, maar je moet toch ook bij de les blijven. Een gezonde middenweg dus om vooralsnog die job in de wacht te slepen.

 

Je kraakt je vorige werkgever af

Wanneer je dat doet, vertelt dat meer over jou dan over je vorige werkgever. Het komt vaak ook weinig matuur over en zal de rekruteerder een sceptisch gevoel geven. Wat als je ook over je nieuwe bedrijf zou gaan roddelen?

 

Je begint onmiddellijk over de verloning

Nefast voor de feestvreugde. Uiteraard moet je eerst je toekomstige werkgever overtuigen dat je echt geïnteresseerd bent in de job en dat je ook een meerwaarde kan vormen voor het bedrijf. Wanneer jullie daar uit zijn, kunnen jullie verder gaan praten over salaris en dies meer.

Zondag 24 September 2017 om 10:0

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //