De 7 meest gestelde vragen over studentenjobs

Op zoek naar een studentenjob ? Dan moet je zeker de volgende dingen in het achterhoofd houden.

De 7 meest gestelde vragen over studentenjobs

Wanneer kan je aan de slag als jobstudent?

Dat kan vanaf je vijftiende en op voorwaarde dat je de twee eerste jaren van het secundair onderwijs hebt beëindigd. Indien dat niet het geval is, kan het vanaf je zestiende. Uiteraard moet je nog studeren (je hoofdactiviteit) en mag je geen deeltijdse arbeidsovereenkomst hebben wanneer je deeltijd onderwijs volgt.

 

Hoeveel mag je werken als jobstudent?

Maximum 50 dagen per jaar. Werk je meer dan 50 dagen op jaarbasis als jobstudent, dan kan dat, maar zal je dat dan wel doen aan de volle pot qua bijdrages voor sociale zekerheid terwijl dat voor minder dan 50 dagen aan een verlaagd tarief is.

 

Moeten je ouders meer belastingen betalen door het feit dat jij aan de slag bent als jobstudent?

Dat hangt ervan af. Verdien je meer dan 3.140 euro netto belastbaar inkomen (als kind van een gehuwd koppel) of meer dan 4.530 euro (als kind van een alleenstaande), dan ben je fiscaal niet meer ten laste van je ouders en gaan zij daardoor meer belastingen betalen.

 

Mag je om het even welk werk doen als jobstudent?

Neen, sommige jobs zijn verboden zoals jobs met gevaarlijke machines, gevaarlijke producten,... Je kan een lijst met verboden studentenjobs online vinden. Gewoon even googelen naar 'verboden studentenjobs'.

 

Heb je een contract nodig als jobstudent?

Ja, en dat moet je ontvangen en ondertekend hebben ten laatste op de dag dat je aan de slag gaat.

 

Behouden je ouders het recht op kinderbijslag?

Ben je jonger dan 18, wel. Ben je tussen 18 en 25, dan blijft het recht op kinderbijslag enkel gegarandeerd wanneer je maximum 240 uur per kwartaal aan de slag bent. In juli, augustus en september gelden daarop bepaalde uitzonderingen. Bevraag je daarover goed.

 

Indien je in juni afstudeert, mag je dan nog een studentenjob uitoefenen?

Ja, je kan dan nog een studentenjob doen tot eind september van hetzelfde jaar. Opgelet, vergeet je ook niet in te schrijven als werkzoekende bij de VDAB vanaf 1 augustus van hetzelfde jaar. Kwestie van verwarring over je studentenjob te voorkomen.

Maandag 20 Juni 2016 om 13:0

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //