De 8 meest gevraagde ingenieursprofielen op de arbeidsmarkt

Ben je een ingenieur op zoek naar een leuke job? Dan moet je zeker uitkijken naar volgende erg gegeerde ingenieursprofielen.

De 8 meest gevraagde ingenieursprofielen op de arbeidsmarkt

Wil je snel aan de slag? Dan is een masterdiploma nog altijd een perfecte basis. Gaan we wat verder in detail dan komen we al snel bij  STEM-opleidingen  (science, technology, engineering, mathematics) terecht die erg gegeerd zijn bij potentiële werkgevers. Vooral de technische  en ingenieursfuncties vallen daarbij erg op. Hierbij alvast een lijstje met mogelijke uitwegen waarvoor je kan kiezen.

 

Werktuigkundig specialist

Je bedenkt allerlei nieuwe producten zoals een geconnecteerde koelkast, maar ook bijvoorbeeld een robot of bijvoorbeeld een machine die volautomatische printplaten maakt voor computers of televisies. Ben je helemaal weg van die dingen, dan kan je je in deze discipline alvast naar hartenlust uitleven.

 

Levensmiddelentechnologie

Dat is een kolfje naar de hand van bio-ingenieurs. Zijn voeding en de processen en procedures om die te fabriceren, distribueren en conserveren jouw ding? Weet dan dat, met de snel groeiende wereldbevolking, de voedingssector vandaag voor gigantische uitdagingen staat en dat jij als bio-ingenieur daarop wel eens het antwoord zou kunnen vinden.

 

Biomedische ingenieurstechnieken

Als burgerlijk ingenieur ben je in dit domein vooral aan de slag in het domein van geneeskunde en biotechnologie. Nieuwe dingen bedenken om de gezondheidszorg naar een nieuw niveau te tillen, doen jouw hart sneller slaan.

 

Elektrotechniek

Jouw kennis, ervaring en achtergrond in ICT en elektrotechniek zet je in voor het ontwerp en de ontwikkeling van computersystemen, maar ook bijvoorbeeld elektronisch gestuurde systemen zoals productiebanden of complexe machines.

 

Energie

Energie en het beheer ervan zijn vandaag brandend actuele onderwerpen. Bestaande energiesystemen optimaliseren, maar ook nieuwe systemen voor energie- opwekking, -distributie en -opslag bedenken zijn een kolfje naar jouw hand. Fossiele brandstoffen zijn niet meer zo geliefd maar tegelijkertijd zijn er vandaag onvoldoende alternatieven. Jij bedenkt als burgerlijk/industrieel de oplossingen van morgen.

 

Biotechnologie

In het domein van cel- en gentechnologie ga je op zoek naar de werking van levende organismen en help je zo misschien wel mee aan een nieuwe behandelmethode voor een tot nog toe ongeneeslijke ziekte.

 

Computerwetenschappen

We leven in een zichzelf alsmaar verder ontwikkelende digitalisering. Uiteraard brengt die digitalisering nieuwe uitdagingen met zich mee en is er alsmaar meer mankracht nodig om dat in goede banen te leiden. Als ingenieur ben jij op dat vlak alvast een duiveltje-doet-al die nieuwe systemen bedenkt om het digitale tijdperk verder in te luiden.

 

Specialist levensmiddelenwetenschappen

Er is voor bio-ingenieurs actief in dit domein zeker een overlapping met specialisten in levensmiddelentechnologie, maar toch zijn er ook heel wat verschillen. Jij begint met de grondstoffen en de vraag hoe je die op de meest optimale wijze kan gebruiken en omzetten naar een gezonde, betrouwbare en efficiënte levensmiddelenketting. Daar komt heel wat chemie bij kijken, maar als bio-ingenieur heeft dat domein uiteraard geen geheimen meer voor jou.

Vrijdag 21 December 2018 om 10:0

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //