De 8 slechtste tips die je ooit hebt gekregen om een goede presentatie te doen

Vroeg of laat valt ook jou die eer te beurt, een presentatie doen. De volgende tips mag je op dat vlak alvast naar de prullenmand verwijzen.

De 8 slechtste tips die je ooit hebt gekregen om een goede presentatie te doen

Kijk over het publiek heen, zo lijkt het of je iedereen bekijkt

Een absolute no-no. Dit advies moet je absoluut niet ter harte nemen. Je moet wel degelijk echt oogcontact maken met jouw publiek. Kijk jij erover, dan hebben ze dat onmiddellijk in de gaten. Niet bepaald bevorderlijk om engagement van je publiek te verkrijgen.

 

Oefen je gebaren

Wanneer je er echt als een idioot wilt uitzien tijdens je presentatie moet je dat vooral doen. Zowat iedereen kan zien dat jouw 'moves' ingestudeerd zijn en het komt dan ook bijzonder knullig over. Niet doen.

 

Enkel interactie/Q&A op het einde van je presentatie

Je gaat er dus van uit dat iedereen zomaar even twintig of dertig minuten ademloos naar jou gaat zitten luisteren tijdens jouw presentatie? Dat is echt niet meer van deze tijd. Een goede presentatie bevat tussentijdse interactie met je publiek. Stel hen een vraag of laat hen even nadenken over een bepaalde stelling waarna ze hun feedback kunnen geven. Vervolgens pik jij de draad van je presentatie weer op en is iedereen weer bij de les.

 

Je moet altijd de nodige serieux over jou hebben

Niets beter dan een stevige kwinkslag om je publiek terug wakker te schudden wanneer ze even indommelen. Een grap en een grol maakt jouw geloofwaardigheid er zeker niet minder op. Integendeel, mensen gaan sympathie voor je opbrengen en je uiteenzetting met nog meer interesse volgen.

 

Er moet een vaste structuur in je presentatie zitten

Begin, inleiding, middenstuk en wrap up (einde) met bullet points. Kan het nog saaier? Bouw zeker wat chaos en onverwachte momenten in tijdens je presentatie en je publiek zal gelijk een stuk alerter zijn.

 

Gebruik je presentatie als mentale houvast

Wanneer je gewoon gaat opdreunen wat er tijdens je presentatie op het scherm verschijnt, dan heb je alvast het perfecte recept in handen voor een oersaaie presentatie. Breng afwisseling door af te wijken van wat er op het scherm wordt getoond. Het geeft aan dat je meer weet van het onderwerp dan de bullet points die op het scherm verschijnen.

 

Blijf waar je bent

De makkelijkste manier om je publiek snel te laten indommelen, is door op dezelfde plaats te blijven staan tijdens je presentatie. Beweeg daarentegen regelmatig en loop eens van de ene hoek van de kamer naar de andere. Aarzel ook niet om even tussen jouw publiek door te lopen (als dat kan). Het houdt je publiek geboeid en wakker.

 

Wat je zegt, is het belangrijkste

Wat je zegt is belangrijk, maar hoe je het zegt, is nog veel belangrijker. Ga je alles monotoon vertellen, dan ben je je publiek na tien minuten gegarandeerd kwijt. Gebruik intonatie in je stem, praat dan eens energiek dan weer rustig.  Eindig je zinnen soms met een opgaande toon, soms met een neergaande toon. Wijzig ook het volume van je stem regelmatig en straal energie, zelfzekerheid en enthousiasme uit.

Woensdag 31 Oktober 2018 om 15:0

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //