De beroeps-inschakelingstijd: hoe zit dat ook weeral in elkaar?

Pas afgestudeerd en op zoek naar werk? Schrijf je dan zo snel mogelijk in bij de VDAB als werkzoekende. Zo begint je beroepsinschakelingstijd (of de vroegere wachttijd) meteen te lopen. We sommen alle voorwaarden en bepalingen nog even op.

De beroeps-inschakelingstijd: hoe zit dat ook weeral in elkaar?

Waarom…

… moet ik me inschrijven? Als je afstudeert en niet meteen werk vindt, heb je na een jaar beroepsinschakelingstijd recht op een inschakelingsuitkering. Indien je jonger bent dan 25 en je je inschrijft als werkzoekende, krijg je, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet, ook weer kinderbijslag als je werkloos wordt.

 

Wanneer…

…schrijf ik in? Zo snel mogelijk. Studeer je af in eerste zit, schrijf je dan in vóór 10 augustus. Je beroepsinschakelingstijd start in dit geval op 1 augustus. Studeer je af in tweede zit, of schrijf je later in, dan start de wachttijd de dag dat je je inschrijft. Heb je al werk, dan dien je niet in te schrijven, dan loopt je tijd automatisch. Werk je deeltijds? Dan dien je wel in te schrijven, anders heb je na een jaar geen recht op de inschakelingsuitkering.

 

Welke…

… voorwaarden zijn er om in te schrijven voor de beroepsinschakelingstijd?

  • Je woont in Vlaanderen.
  • Je bent werkloos of werkt deeltijds.
  • Je studeerde af (met of zonder diploma) in de loop van het jaar, in eerste of in tweede zit.

Hoe…

…schrijf ik in? Online, door je te registreren op de website van de VDAB (selecteer ‘Mijn loopbaan’) of telefonisch, op volgend gratis nummer: 0800 30 700.

 

Wat…

… zijn mijn rechten en plichten? Je hebt verschillende rechten, zoals het volgen van door de VDAB erkende opleidingen en het in aanmerking komen voor tewerkstellingspremies. Aan de andere kant verwacht de VDAB dat je actief werk zoekt en passende jobs of opleidingen niet weigert.

 

Hoe lang…

… duurt de beroepsinschakelingsstijd werkelijk? In werkelijkheid bedraagt de termijn 310 dagen, zondagen niet meegerekend. Om exact te weten wanneer je termijn afloopt, surf je naar de site van de VDAB voor een online berekening.

 

Info: www.vdab.be

Zaterdag 4 Juni 2016 om 14:4

Eveline Janssens

// //
// // //
// // // //