De beste manieren om je sollicitatie om zeep te helpen

Soms kan je er niks aan doen, maar soms ook wel. Iedereen met wat sollicitatiekilometers op de teller heeft wel eens een kans op een fijne job vakkundig de nek omgewrongen. Dus probeer alvast deze 4 blunders te voorkomen.

De beste manieren om je sollicitatie om zeep te helpen

Te laat komen met nat haar en spinazie tussen je tanden

We willen er niet voor pleiten dat je de weg naar je sollicitatiegesprek vooraf tien keer uitprobeert, maar toch. Zorg er gewoon voor dat je ruimschoots de tijd neemt, want een luid hijgende kandidaat is ook geen spek voor ieders bek. Als je tijd nodig hebt om er 's morgens een beetje presentabel uit te zien, neem die dan ook. En spinazie eten voor een sollicitatie, laat dat maar over aan Popeye en zijn vriendjes. Véél te vroeg aankomen is trouwens al even vervelend. Dan voelt de interviewer zich namelijk onder druk gezet. Kamperen voor zijn kantoor gaat dus net iets te ver.   

 

Te enthousiast zijn

Iedereen is op z'n minst een beetje nerveus voor een sollicitatiegesprek, maar je kan ook té goed voorbereid zijn. Zo'n gesprek draait om interactie, dus zorg ervoor dat je in de eerste plaats goed luistert naar wat de rekruteerder zegt. Als hij of zij spontaan vertelt over wat jij zou kunnen betekenen voor het bedrijf, dan moet je dat geschenk met beide handen aanvaarden en laten zien waarom jij de perfecte kandidaat bent. En als de interviewer graag eerst over koetjes en kalfjes praat, laat dan zien dat je zijn inspanningen om je te laten ontspannen op prijs stelt. Begin nooit (never) te ratelen!  

 

Oh, is dat de job waar ik voor solliciteer?

Het is natuurlijk mogelijk dat je zó briljant bent dat iedereen je spontaan een job aanbiedt, maar in alle andere gevallen moet je echt wel de nodige info verzamelen over de functie en het bedrijf. Als je niet eens de moeite doet om de website van een potentiële werkgever grondig te bekijken, ben je misschien iets te gepassioneerd bezig met het verprutsen van kansen. 

 

Wachten op Godot

Na het gesprek zelf kan je beginnen ijsberen tot je lief er gek van wordt of jezelf een minderwaardigheidscomplex aanpraten omdat er geen reactie komt. De beste manier om de touwtjes zelf in handen te houden is een dankmailtje sturen naar de rekruteerder. Daarmee herinner je hem of haar aan je bestaan en je vele talenten, maar het geeft je ook de kans om alsnog te zeggen wat je op het moment zelf 'had moeten zeggen'. En wacht er geen drie weken mee, want tegen dan is je lief allang vertrokken.

Dinsdag 9 April 2013 om 10:9

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //