De eerste werkdag: tips en tricks

Stress! Je eerste werkdag in je nieuwe bedrijf. Geen zorgen, GoStarters heeft tips klaar om alles vlot te laten verlopen: van de perfecte outfit, hoe een (niet te maar wel voldoende) stevige handdruk geven tot de perfecte voorbereiding.

De eerste werkdag: tips en tricks

Het zit hem in de voorbereiding

 

Zorg dat je goed voorbereid bent, en een antwoord weet op de 5 W’s: Waar moet je zijn op je eerste werkdag, bij wie meld je je aan, wanneer verwacht men je, waarom ben je aangenomen en wat is je jobomschrijving. Met een antwoord op deze vijf vragen kom je best ver. Ook wat extra opzoekingswerk rond je nieuwe bedrijf kan geen kwaad: wat is de geschiedenis, won het bedrijf al prijzen of awards,…

 

Timing

 

Kom op tijd! Te laat komen op je eerste werkdag is absoluut not done. Vertrek ruim op tijd, desnoods dood je nog een half uurtje de tijd in de auto op de parking, of drink je een koffie in het stationsbuffet.

 

Dresscode

 

Kleed je de eerste werkdag professioneel en netjes. Kan je op voorhand achterhalen wat de kledingvoorschriften voor het bedrijf zijn, volg deze dan. Heb je geen idee wat je kan verwachten, ga dan voor de klassieke business casual look: een goede, nette rok, geklede jeans of broek met een hemd of blouse maken steeds een goede indruk.

 

10 seconden

 

Je nieuwe collega’s vellen binnen de 30 seconden een oordeel over jou, dat is de aard van de mens. Maak dus oogcontact, vermijd kauwgom en ga voor een stevige (maar niet te) handdruk. Gebruik verzorgde taal en wees positief en beleefd. Ook een glimlach maakt steeds een goede indruk.

 

Lunch

 

Heb je een lunchpakket bij, maar krijg je een uitnodiging om mee te gaan lunchen, neem deze dan zeker aan. Zo kan je verder kennis maken met je collega’s. Na die eerste dagen kan je steeds opteren voor een eigen lunchpakket, maar toon je in het begin van je meest sociale kant.

 

Durven vragen

 

Durf vragen stellen als iets niet duidelijk is. Zo toon je initiatief, en kan je verder met je eerste opdrachten en taken. Denk erom: er zijn (bijna) geen domme vragen.

 

Veel succes op je eerste werkdag!

Woensdag 4 April 2018 om 18:0

Eveline Janssens

// //
// // //
// // // //