De lange weg naar het rijbewijs

Heel weinig mensen vinden het leuk om rijlessen te volgen en rijexamen af te leggen, maar er is nu eenmaal geen andere mogelijkheid voor wie zich geen privé-chauffeur kan permitteren.  

De lange weg naar het rijbewijs

Elk type voertuig heeft zijn eigen rijbewijs, en anders dan vroeger mag je niet zomaar met een motor rijden omdat je een rijbewijs voor je auto hebt gehaald. Ook de procedure om de verschillende rijbewijzen te behalen, verschilt van geval tot geval. Wij focussen op het rijbewijs B, waarmee je een personenwagen mag besturen.

 

First things first: voor je achter het stuur mag kruipen, moet je eerst het theoretische rijexamen halen. Dat mag vanaf 17 jaar. Bereid je grondig voor met een boekje of een ander soort cursus, en realiseer je dat de verkeersregels levensbelangrijk zijn.   

 

Een paar websites waar je de theorie kan leren en/of proefexamens kan uitproberen: www.gratisrijbewijsonline.be en 
proefexamen.vabrijschool.be/rijbewijsB

Zodra je die eerste horde hebt genomen, moet je kiezen tussen een opleiding met of zonder privé-begeleider.

 

Optie 1

Je stapt naar de autorijschool, waar je minstens 20 uur les volgt. Daarna krijg je een voorlopig rijbewijs voor 18 maanden en mag je alleen de weg op om te oefenen (alleen overdag). Ten vroegste na 3 maanden en ten laatste na 18 maanden mag je het praktijkexamen afleggen. Hou er rekening mee dat velen meer dan één poging nodig hebben. Het grote voordeel is dat je les krijgt van professionals, die je grondig voorbereiden op het examen. Een belangrijk minpunt is de kostprijs, want die loopt behoorlijk op. 

 

Optie 2

Je oefent enkel met een privé-begeleider die minstens 8 jaar zijn of haar rijbewijs heeft. In dat geval krijg je 36 maanden de tijd om het examen met succes af te leggen. Voordeel: het kost in principe niks, alleen maar tijd. Nadeel: niet elke goede chauffeur is een goede lesgever, en je zal waarschijnlijk minder intensief oefenen dan met de rijschool. Het is ook mogelijk om binnen dit model een aantal lessen bij de rijschool te nemen, want die instructeurs weten perfect waar ze bij het rijexamen op letten en daar kan jij je voordeel mee doen.  

En dan volgt natuurlijk het examen zelf, waarbij je met een examinator de weg opgaat voor een rit van ongeveer een halfuur. Een vast onderdeel zijn de manoeuvres, waarbij je je auto moet keren zonder de stoep op te rijden en parkeren zonder brokken te maken. Voor velen is dat een nerveuze bedoening, maar met een goede voorbereiding lukt het (bijna) altijd, desnoods na meer dan één poging.

 

Succes!

Maandag 25 April 2016 om 16:5

// //
// // //
// // // //