De meest gevreesde vraag (en hoe je ze beantwoordt)

De meest gevreesde vraag tijdens een sollicitatiegesprek is ook de eenvoudigste: vertel me eens iets over jezelf. Met deze tips wordt dat moeilijke moment een kans om te scoren.

De meest gevreesde vraag (en hoe je ze beantwoordt)

Het is vaak de eerste vraag tijdens een sollicitatiegesprek, en is zogenaamd bedoeld om de kandidaat op zijn gemak te stellen. In de realiteit klappen veel sollicitanten toe wanneer ze de vraag krijgen om 'iets' over zichzelf te vertellen, omdat het onduidelijk is wat voor antwoord de rekruteerder verwacht.
Wie begint te hakkelen of op zijn beurt vraagt wat de interviewer graag wil weten, heeft al meteen een achterstand tegenover zijn concurrenten. Het antwoord op deze vraag - dat je perfect kan voorbereiden - zegt namelijk iets over wat jij belangrijk vindt en geeft tegelijk aan of je het goed kan uitleggen. 

 

Hoe pak je het aan?

  • Je weet dat je deze vraag kan krijgen, dus is het een gelegenheid om de interviewer in de kaart te spelen. Bedenk vooraf welke kwaliteiten je nodig hebt om de vacature goed in te vullen en leg de nadruk op jouw eigenschappen die in dat plaatje passen. Maak er een boeiend verhaal van, want dat blijft het best hangen. Het doel is om de interesse van je gesprekspartner te prikkelen. Werk je graag in een team? Heb je al ervaring in de sector?
  • Daarnaast focus je op wat je tot dusver al gepresteerd hebt. Als je voor je eerste job solliciteert, kan dat ook een leerzame vakantiejob zijn of de leiderschapskwaliteiten die je bij jezelf hebt ontdekt in de jeugdbeweging.  
  • Geef de interviewer aanknopingspunten voor verdere vragen. Als je bijvoorbeeld een jaar in het buitenland hebt gespendeerd en daar nuttige ervaringen hebt opgedaan, is het een goed idee om dat onderwerp alvast aan te kaarten. 
  • Dit mag je overslaan
  • Je levensverhaal is ongetwijfeld boeiend, maar niet echt relevant voor de rekruteerder.
  • Oeverloos vertellen over jezelf maakt geen geweldige indruk. Let op de lichaamstaal van je gesprekspartner en brei op het juiste moment een einde aan je verhaal. Het ideale antwoord op deze vraag neemt niet meer dan 2 minuten in beslag. 

Dinsdag 11 Februari 2014 om 11:27

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //