De Zwitserse Alpen als werkplek

Wil je deze zomer facturen versturen vanop een zonnig bergterras, de bedrijfsstrategie bespreken in de buitensauna of netwerken tussen de bergen? Dan kan je gaan co-worken in de Zwitserse Alpen, ver weg van de dagelijkse werksleur.

De Zwitserse Alpen als werkplek

Je werkplek hoeft deze zomer geen saai en grijs kantoor te zijn. Dankzij Alpine Co-Working kan je ook werkmailtjes versturen vanuit de Zwitserse bergen. De organisatie streek al neer in een voormalige school en in een herberg, en sinds mei kan je ook op ‘digitraite’ naar het berghotel Hamilton Lodge in Zweisimmen, een dorpje niet ver van Gstaad. Wij gingen er de werksfeer (en de berglucht) al eens opsnuiven.

 

HOT TUB

Op het zonnige bergterras ontmoeten we Jacqueline Wegink, de Nederlandse eigenares van de Hamilton Lodge. “Jonge mensen moeten de bergen weer ontdekken. Daarom stapte ik mee in dit verhaal”, zegt Jacqueline. “Onze werkplekken zijn ingericht voor jonge starters en freelancers, maar ook voor gevestigde bedrijven die zich op een project willen concentreren.” Voor stijve seminaries ben je hier echter aan het verkeerde adres, want in en rond het hotel heerst een echte laidback-sfeer. Je kan werken waar je wil: op het terras, in de vergaderzaal, onder een rieten parasol of zelfs in de hot tub buiten. Het hotelpersoneel houdt rekening met je werkritme en wifi is overal beschikbaar, net als printers, beamers en flip charts. “Het interieur voelt helemaal niet hotellerig aan, dat wou ik echt vermijden”, aldus de Nederlandse. “In de vergaderzaal hangt sinds kort een mooie kroonluster. Waarom niet?”

 

HIDDEN PLACE

Allemaal goed en wel, maar waarom helemaal naar Zwitserland reizen om te doen wat je in België ook kan? “Je zit hier midden in de natuur, ver weg van alles. Dat kan wonderen doen voor je creativiteit”, meent Jacqueline. “In de winter is het hotel enkel te bereiken met de skilift, het is dus echt een hidden place. Je kan hier ongestoord aan een paper schrijven, doorwerken aan een boek of brainstormen met collega’s. Er is geen pendelstress, geen gedoe met koken, je wint alleen maar tijd. De enige afleiding zijn de tinkelende koebellen vanuit de vallei.”

Het co-workingproject staat nog in de kinderschoenen, maar kende toch al zijn eerste succesjes. In een maand tijd kwamen er al zes co-workingteams naar het berghotel afgezakt. “Laatst hadden we enkele freelancers die zich op het terras hadden genesteld met hun laptops. Vergaderen deden ze in onze strandstoelen, en ’s middags hielden ze een picknick”, vertelt Jacqueline. “Je zag echt hoe er een dynamiek op gang kwam tussen de co-workers onderling. Dat is ook de bedoeling van het hele project. Iedereen was in zijn sas en zo ontstonden de beste ideeën.”

 

SILICON VALLEY

Op termijn is het de bedoeling om van de Zwitserse Alpen een soort Silicon Valley te maken, klinkt het ambitieus. “Dat is uiteraard wat overdreven, maar ik zie toch veel potentieel”, aldus Jacqueline. “De levenskwaliteit in dit land is echt top. Alles is goed geregeld, iedereen leeft gezond en werkt gedisciplineerd. Maar toch voel je hier niet de dagelijkse werkrush die er in België en Nederland wel is. De mooie omgeving geeft de mensen rust. Als rasechte Hollandse kan ik het vreemd genoeg beamen: eenmaal je de bergen hebt geroken, wil je er niet meer weg.”

 

Meer info vind je op alpinecoworking.com/summer-2016. Via deze site kan je een speciaal co-working arrangement bestellen in de Hamilton Lodge. De prijzen liggen een stuk lager dan de klassieke hoteltarieven, om jonge starters over de streep te trekken.

 

Zweisimmen ligt op zeven uur rijden van Brussel en op een uurtje rijden van de Zwitserse hoofdstad Bern.

Dinsdag 9 Augustus 2016 om 8:30

Gerlinde De Bruycker/foto’s ©alpinecoworking.com

// //
// // //
// // // //