Deze alledaagse dingen op het werk bestonden tien jaar geleden nog niet

Tien jaar geleden hielden werknemers nog een koffie- in de plaats van een Facebookpauze, zochten ze dingen op in een papieren archief en schoonden ze elke ochtend hun mailbox op. Zoveel is er het laatste decennium veranderd op kantoor.

Deze alledaagse dingen op het werk bestonden tien jaar geleden nog niet

Facebook checken

Nope, in 2006 was er nog geen sprake van micropauzes met Facebook. Om van Twitter en Instagram nog maar te zwijgen. Facebook werd weliswaar al in 2004 opgericht door en voor Amerikaanse studenten, maar pas vanaf september 2006 kon de hele wereld inloggen. Daarna duurde het nog een aantal maanden vooraleer de site ingeburgerd raakte in België.

 

Mobiel mailen

Een leven zonder smartphones kunnen we ons al lang niet meer voorstellen. Toch werd de eerste iPhone – het begin van de hype - pas begin 2007 gelanceerd. Intussen maakt de mobiele telefoon integraal deel uit van ons werkleven: onderweg mails lezen en beantwoorden is dagelijkse kost. Niet altijd goed voor je work-lifebalance, maar dat is een andere kwestie.

 

Vergaderen vanop afstand

Even bellen met je collega in het buitenland? Dat doe je toch gewoon met Skype, Facetime of WhatsApp. Communiceren was nooit makkelijker, goedkoper én leuker, want je ziet elkaar nu ook in levenden lijve.

 

Een oneindige mailbox

Vroeger moest je je mailbox om de haverklap leegmaken, omdat je te weinig opslagcapaciteit kreeg van het bedrijf. Vandaag zwier je gewoon alles in de cloud. De opslagmogelijkheden van een cloudserver zijn oneindig, in tegenstelling tot gewone servers. Bovendien kan je ook vanop afstand werken met de opgeslagen gegevens.

 

Surfen zonder vloeken

Geef toe: hoe lang is het al geleden dat je computer haperde of zelfs uitviel? Vandaag worden we verwend met snelle computers en nog sneller internet. Volgens de wet van Moore verdubbelt de capaciteit van een computer elke twee jaar dankzij de technologische vooruitgang. De wet geldt al onverminderd sinds 1965, maar volgens experts zal de vooruitgang binnenkort vertragen. Geeft niet, onze computers zijn toch al snel.

 

Snel iets opzoeken

Vandaag kan je alles met één muisklik opzoeken in een digitaal archief. Vroeger had je daar archiefkasten, magazijnen en dossiers voor nodig. Ook al waren bedrijven tien jaar geleden al volop digitaal, de automatisering van hun archieven stond toen nog in de kinderschoenen. Oudere informatie bestond enkel op papier.

 

En de toekomst?

Onze werkplek lijkt in niets meer op die van tien jaar geleden. In 2026 zullen we hopelijk hetzelfde zeggen. Spraakherkenning, drones, augmented reality, virtuele assistenten,… Benieuwd wat het komende decennium brengt! 

Dinsdag 18 Oktober 2016 om 15:0

Gerlinde De Bruycker

// //
// // //
// // // //