Diploma blijft troef op arbeidsmarkt

VDAB volgde 71.810 schoolverlaters een jaar lang op de arbeidsmarkt. In de schoolverlatersstudie kijkt VDAB naar hun tewerkstellingskansen. Daaruit blijkt nog altijd dat een diploma een troef is.

Diploma blijft troef op arbeidsmarkt

Het aandeel hooggeschoolde schoolverlaters blijft verder toenemen. Voor het eerst wordt de kaap van 50% van het totale aantal schoolverlaters gevormd door de zogenaamde ‘high potentials’. Zowel bij de professionele bachelors als bij de master gediplomeerden, steeg het aantal schoolverlaters tot 16% vergeleken met 5 jaar eerder.

 

Een jaar na hun afstuderen blijkt amper 1 op de 20 van die hoger opgeleide jongeren werkzoekend te zijn. Wat duidelijk een momentopname is, want hooguit anderhalf procent onder hen vond geen job in die opvolgingsperiode. Mannelijke afgestudeerden uit de zogenaamde STEM-richtingen (Science, Technology, Engineering, Mathematics) stromen vlotter door naar de arbeidsmarkt dan hun collega’s uit de niet STEM-opleidingen. Dat zien we zowel bij de masters als bij de professionele bachelors.

 

Jongeren zijn enthousiast en blaken van energie om hun start niet te missen. “Met passie en gedrevenheid, kom ik ongetwijfeld een heel eind”, vertelt Aron overtuigd, “Natuurlijk weet ik dat ik soms tegenslag zal kennen. Dan komt het er op aan om door te zetten.”

 

Jonge professionele bachelors met opleidingen energietechnologie, bouw, elektromechanica en autotechnologie, scoren opvallend goed bij de overstap van hun studies naar de arbeidsmarkt. Jongeren met die diploma’s kunnen in heel wat knelpuntberoepen terecht. Investeren ze dan ook nog in hun sociale vaardigheden en leidinggevende capaciteiten, dan krijgen ze ongetwijfeld op termijn kansen om door te groeien in hun job. Als we Aron daar naar vragen, denkt hij dat hij daarvoor zeker initiatief zal moeten nemen: “Als ik verantwoordelijkheid neem en op ontdekking ga naar nieuwe dingen, kan ik groeien in mijn job.”

 

Info: www.vdab.be

Zondag 25 Juni 2017 om 11:0

// //
// // //
// // // //