Doe de test: welke beroepen liggen jou?

Je allerlaatste jaar zit er bijna op en je weet nog steeds niet wat je in het 'echte' leven wil gaan doen? Heb je het gevoel dat je tussen alle stoelen valt, of dat je je passie nog niet hebt gevonden? Dan is een beroepskeuzetest misschien wel iets voor jou.

Doe de test: welke beroepen liggen jou?

In België zijn beroepskeuzetests nog niet echt ingeburgerd, maar boven de Moerdijk vult iedereen er vroeg of laat een in. Het systeem is eenvoudig: een hele reeks vragen peilen naar je interesses in brede zin, en daarnaast komen uiteraard ook je vaardigheden en je persoonlijkheid aan bod. Wie ervaring heeft met psychologische tests doorziet het systeem meteen, maar het is belangrijk dat je goudeerlijk antwoord geeft op alle vragen.

 

Met plezier naar het werk

De keuze waar je voor staat, zal vermoedelijk de fundamenten van je verdere carrière leggen. Dat mag best een keuze van het verstand zijn, maar het hart mag ook een woordje meespreken. Uiteindelijk moet iedereen zijn brood verdienen, maar het is toch een enorme plus als je elke dag weer met volle overtuiging aan het werk kan gaan. Op die manier vliegen de dagen voorbij en ga je 's avonds met een tevreden gevoel terug naar huis. Meteen het goede spoor kiezen, geeft je daarbij een belangrijk voordeel op je leeftijdgenoten, die vaak jarenlang aanmodderen in een job die ze puur voor het geld doen. Een volwaardige beroepskeuzetest is het werk van professionals, maar online kan je alvast een voorproefje nemen op diverse sites. Het resultaat zal je vermoedelijk niet echt verrassen, maar wel een idee geven van de jobs die jij met jouw capaciteiten en interesses waarschijnlijk leuk zal vinden. In mijn geval kwam er een reeks creatieve beroepen uit de bus, dus zo gek is zo'n test niet. Toch zijn er heel verschillende tests beschikbaar, waarin je bijvoorbeeld een keer of dertig een dilemma voor je voeten krijgt geworpen. Andere soorten tests peilen eerder naar voorkeuren. Na afloop krijg je een advies, maar erg concreet is dat niet: verwacht eerder een lijst met mogelijkheden dan één concreet beroep.

 

Richtinggevend

Het mag duidelijk zijn dat zeker een online beroepskeuzetest je geen definitief advies zal geven over de richting die jouw leven uit moet. Maar als je eerlijk antwoord geeft op alle vragen, kan het je wel op weg zetten naar een piste die je eerder over het hoofd had gezien. En laat je zeker niet uit het veld slaan als het niet wordt wat je verwachtte. Doe vooral meer dan één test, zo krijg je een wat genuanceerder beeld. Als dat niet helpt en je echt behoefte hebt aan hulp, stap je waarschijnlijk beter naar een carrièrecoach of naar de VDAB voor advies. Experts kunnen er uiteraard op wat subtielere wijze voor zorgen dat je inzicht krijgt in je eigen capaciteiten. Echt menselijk contact kan je niet vervangen door een computertest, hoe slim ook, maar zo'n online beroepskeuzetest kan je wel op interessante ideeën brengen. En daar was het uiteindelijk allemaal om begonnen, toch?

Voor verder info: www.beroepskeuzetest.nl

Donderdag 11 Oktober 2012 om 14:0

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //