Dossier studentenjob: 1. de basisregels

GoStarters duikt in de wereld der studentenjobs en zet alle informatie op een rij. In dit deel lees je alles over de grondregels voor studentenjobs: vanaf wanneer kan je een studentenjob doen, hoeveel mag je werken en hoeveel uren?

Dossier studentenjob: 1. de basisregels

Vanaf wanneer mag ik werken als jobstudent?

 

Je kan starten vanaf 15 jaar, minstens in het derde jaar secundair onderwijs zit en voltijds naar school gaat. Studeren is tijdens deze periode je hoofdactiviteit. Leerlingen die deeltijds of avondonderwijs volgen, komen niet in aanmerking voor een studentenjob.

Ben je 15 jaar en zit je nog niet in het derde jaar van het middelbaar onderwijs, dan moet je wachten tot je 16 jaar bent voordat je een studentenjob mag aannemen.

 

Tot wanneer mag ik als student aan de slag?

 

Je kan als jobstudent aan de slag blijven totdat je je (hogere) studies afrondt. Ontvang je in juni je diploma, dan mag je een studentenjob uitoefenen in de zomervakantie, dus tot en met 30 september van datzelfde jaar. Studeer je af in januari, dan kan je in de zomer niet aan de slag als student.

 

Hoeveel mag ik werken op jaarbasis?

 

Per jaar mag je maximum 475 uur werken, waarbij jij en je werkgever recht hebben op een verminderde sociale bijdrage. Presteer je meer dan 475 uur, dan betaal je de normale sociale bijdragen op je loon en is het minder interessant om te werken.

Opgelet, per kwartaal mag je maximum 240 uren werken, anders geraak je je verminderde bijdrage ook kwijt. Voor de zomermaanden mag je dit maximum wel overschrijden. Minder uren presteren dan 475 uren is uiteraard toegestaan.

 

Hoe weet ik hoeveel uren ik nog op de teller heb staan?

 

Op www.studentatwork.be kan je nakijken hoeveel uren je nog ‘open’ hebt staan. Je kan je makkelijk aanmelden met je eID-kaart. Verder vind je er ook een overzicht van al je studentenjobs en het verdiende loon. Je kan er zelfs een attest afdrukken voor je werkgever met het aantal beschikbare uren. Handig, niet?

 

Mag ik bij meerdere bedrijven werken?

 

Ja hoor, zo lang je niet meer dan 475 uur werkt, kan je aan de slag in verschillende bedrijven en voor verschillende werkgevers.

 

In Deel 2 van dit dossier lees je alles over de paperassenwinkel rond studentenjobs.

 

Bronnen:

www.vdab.be

www.mysocialsecurity/student.be

Woensdag 10 Januari 2018 om 12:0

Eveline Janssens

// //
// // //
// // // //