Dossier studentenjob: 3. De financiën

GoStarters duikt in de wereld der studentenjobs en zet alle informatie op een rij. In dit deel lees je alles over financiën: hoeveel kan en mag je verdienen, wat gebeurt er met de kinderbijslag en  zal je belastingen moeten betalen?

Dossier studentenjob: 3. De financiën

Hoeveel ga ik verdienen?

Ha, dat is afhankelijk van het type job die je gaat uitoefenen, en onder welk paritair comité (PC) je werkgever valt. Voor verschillende PC’s bestaan er verschillende minimumlonen. Behoort je werkgever niet tot een PC, dan krijg je het gewaarborgde gemiddelde minimum maandloon.

 

Bruto? Netto? Huh?

Geen paniek, het brutoloon is het loon dat je werkgever dient te betalen, minus de verminderde sociale bijdragen. Het nettoloon is dat wat jij op je rekening krijgt. Die sociale bijdragen zijn niet zo hoog -slechts 2,71%- dus het bruto- en nettoloon liggen niet ver uit elkaar.

 

Heb ik recht op een woon-werkverkeervergoeding?

Dat kan, als het wordt voorzien in de CAO (collectieve arbeidsovereenkomst) van de sector. Tot 0,3363 euro/km betaal je geen sociale bijdrage op deze vergoeding.

 

En vakantiegeld? Krijg ik dat?

Jammer genoeg niet, dat is voor werknemers die de volledige sociale bijdrage betalen.

 

Hohoho, Kerstmis. Krijg ik betaald op een feestdag?

Valt de feestdag tijdens je contract? Dan betaalt je werkgever jouw loon. Valt de feestdag na het einde van je contract, dan hangt het af van de duur van je werktijd:

  • Werkte je minder dan 15 dagen? Dan ontvang je geen loon voor die dag.
  • Werkte je ononderbroken tussen 15 dagen en één maand? Dan betaalt de werkgever je loon voor een feestdag die tot 14 dagen na het einde van je contract valt.
  • Werkte je meer dan een maand onafgebroken? Dan geldt dezelfde regel als hierboven, maar dan voor alle feestdagen die tot 30 dagen na het einde van je contract vallen.

En wat met belastingen?

Jij of je ouders hoeven geen belastingen te betalen zo lang je ‘ten laste’ bent. Student@Work ontwikkelde een handige infografiek met alle cijfers op een rij, zo weet je zeker dat je niet te veel verdient en belastingen zal moeten betalen.

 

Je belastingaangifte als student:

Je mag maximum 10.345,84 euro verdienen per jaar zonder belastingen te moeten betalen. Verdien je meer, dan betaal je belastingen.

 

De belastingaangifte van je ouders:

Je blijft ‘ten laste’ van je ouders indien je niet meer verdient dan 6.660 euro bruto per jaar (bij een gezamenlijke aanslag van je ouders) of 8.435 euro bruto (bij een aparte aanslag). Overschrijd je dit bedrag, dan betalen je ouders belastingen, omdat je dan niet langer ‘ten laste’ bent van je ouders.

(cijfers voor 2017, bij het ter perse gaan)

 

Infografiek:

 

Zo’n belastingaangifte, moet ik dat invullen?

Ja, dat is verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar, ongeacht of je werkt of niet.

 

Mijn ouders zijn bezorgd over de kinderbijslag…

Je hebt als student recht op kinderbijslag tot je 25 bent. En wees gerust, je blijft ten laste van je ouders zo lang je niet meer dan 240 uren per kwartaal werkt. In het zomerkwartaal mag je meer werken, tenzij je het daaropvolgend kwartaal niet meer studeert, dan geldt ook de 240-uren regel. Ben je jonger dan 18, dan kan je je kinderbijslag sowieso niet verliezen door een studentenjob.

 

Bronnen:

www.vdab.be

www.mysocialsecurity/student.be

Maandag 15 Januari 2018 om 15:0

Eveline Janssens

// //
// // //
// // // //