Dossier studentenjob: 2. De papierwinkel

GoStarters duikt in de wereld der studentenjobs en zet alle informatie op een rij. In dit deel lees je alles over je contract en de bepalingen hierrond: wat staat er in het contract, kan je ontslagen worden en heb je volgens je contract ook recht op een pauze?

Dossier studentenjob: 2. De papierwinkel

Krijg ik een contract?

 

Ja, jij en je werkgever ondertekenen een contract van bepaalde duur, waarvan jij een kopie krijgt. Dit is verplicht en beschermt jou als student. Zo’n contract kan je voor een periode van maximaal één jaar afsluiten.

 

Wat staat er in het contract?

 

In de studentenovereenkomst staan verplicht een aantal gegevens: je identiteitsgegevens en die van de werkgever (of de bedrijfsgegevens), de arbeidsduur, de start- en einddatum van je tewerkstelling, de plaats waar je zal werken en nog heel veel meer. Modelcontracten kan je inkijken op de site van www.werk.belgië.be (http://www.werk.belgie.be/moduleTab.aspx?id=3468&idM=176)

 

Kan ik mijn ontslag indienen?

Dat kan. De eerste drie dagen worden sowieso als proeftijd beschouwd. Na de eerste drie dagen geldt een opzegtermijn van 1 dag voor een overeenkomst van een maand of minder, of van drie dagen als de overeenkomst langer dan een maand loopt.

 

Enneuh… kan ik ontslagen worden?

Ook dat kan. Na de proeftijd geldt voor je werkgever een opzegtermijn van drie dagen bij voor een contract van een maand of minder. Is de duur meer dan dat, dan geldt een termijn van 7 dagen.

 

Mag ik alle dagen van de week werken?

Je mag maximum 40 uren per week werken, of 9 uren per dag voor een 5-daagse werkweek. Ben je jonger dan 18, dan is het niet toegestaan om meer dan 8 uur per dag te werken. Je mag op alle dagen van de week werken, maar nooit op momenten dat je aanwezig dient te zijn in je onderwijsinstelling.

 

Krijg ik een middagpauze?

Een pauze is verplicht. Werk je langer dan 4,5u zonder onderbreking, dan mag je 30 minuten pauzeren. Werk je langer dan 6u na elkaar, dan heb je recht op een uur pauze.

 

In Deel 3 van dit dossier kijken we naar het financiële aspect van de studentenjob.

 

Bronnen:

www.vdab.be

www.mysocialsecurity/student.be

Zaterdag 13 Januari 2018 om 16:0

Eveline Janssens

// //
// // //
// // // //