Dresscode tijdens een sollicitatie: vijf tips

Tijdens je sollicitatiegesprek wil je uiteraard een goede indruk maken. Het is niet voldoende je enkel inhoudelijk voor te bereiden. Ook de looks spelen een belangrijke rol. Ga je in maatpak, draag je een das of beter toch beter die casual jeans? Wij zetten vijf stijltips op een rijtje.

Dresscode tijdens een sollicitatie: vijf tips

1. Hou het sober en formeel

In welke onderneming je ook gaat solliciteren, er is één belangrijke algemene regel: hou het sober. Je sollicitatiegesprek is niet het moment om je hipste kleren uit de kast te halen of de kleren die het beste je persoonlijkheid weergeven. Hou het sober en zorg dat je kleren niet het belangrijkste zijn tijdens het gesprek. Je hebt misschien wel wat sobere, blauwe jeans in de kast hangen, maar die laat je beter thuis. Jeans wordt in de meeste bedrijven als te casual aanzien. Ga dus voor de iets ‘saaiere’ stukken uit je garderobe: een donkerblauw of grijs pak, een witte blouse, een rechte rok, een geklede broek.

 

2. Kleed je netjes

Zorg dat je er netjes bij loopt. Een gestreken hemd is geen overbodige luxe. Overmatige kreuken in je kledij geven namelijk een slordige indruk. Check ook nog eens goed of er toch geen vlek op je kleren zit en laat die koffie in de wagen op weg naar je sollicitatiegesprek misschien voor wat het is, want morsen op je stralend witte blouse is zo snel gebeurd.

 

3. Let ook op details

Heb je de dag ervoor in de tuin gewerkt? Borstel dan je nagels zodat ze er onberispelijk uit zien. Zwarte randen worden niet geapprecieerd. Was ook je haar voor je sollicitatiegesprek, want vet haar geeft niet bepaald een propere indruk. Kijk ook nog eens na of je schoenen opgeblonken zijn. Soberheid is ook aanbevolen in make-up en juwelen. Je vertrekt namelijk niet voor een avondje uit.

 

4. Laat niet te veel huid zien

Misschien heb je wel een mooie decolleté of een stoere torso, maar een sollicitatiegesprek is niet het moment om die te laten zien. Voor vrouwen kunnen blote benen wel, al hou je een rok best tot op de knieën. Voor mannen zijn blote benen uit den boze.

 

5. Draag comfortabele kledij

Let er op dat je je comfortabel voelt in je kledij. Een te spannend bloesje waarvan de knoopjes elk moment kunnen openspringen, een stropdas die te nauw rond de hals zit, pijnlijk knellende schoenen... doe je beter niet aan. Het is de bedoeling dat je je volledig kunt concentreren op het gesprek en niet dat je moet worstelen met je kledij.

 

Succes!

Woensdag 28 Maart 2018 om 18:0

Mieke Vercruijsse

// //
// // //
// // // //