Drie belangrijke trends voor de arbeidsmarkt in 2014

De Nederlandse trendwatcher Adjiedj Bakas heeft boven de Moerdijk de afgelopen jaren de status van goeroe verworven. Ook in ons land neemt zijn naambekendheid toe. In zijn essay “Trends 2014” buigt zich ook over de belangrijkste trends op de arbeidsmarkt. We zetten er alvast drie op een rijtje.

Drie belangrijke trends voor de arbeidsmarkt in 2014

1. Vaste job verliest terrein

De vaste job, die er vroeger voor zorgde dat we met enige zekerheid konden bouwen aan onze persoonlijke toekomst, verliest steeds meer terrein. Als je als jongere nu nog denkt dat je een job voor het leven zal kunnen versieren, mag je die droom opbergen. Maar in tegenstelling tot wat je ouders misschien nog denken, moet je dat eigenlijk niet erg vinden. Want wie wel nog een vaste job heeft, loopt steeds meer kans om achterop te geraken, gewoon omdat hij of zij daardoor geen oog meer heeft voor de nieuwe mogelijkheden die deze tijd iedere professional biedt.
We krijgen de komende jaren dus te maken met verdergaande flexibilisering van de arbeidsmarkt en steeds meer mensen zullen, uit noodzaak of uitgaande van hun eigen kracht, kiezen voor een loopbaan als zelfstandige professional. Als je je op deze situatie voorbereidt, dan heb je meer kansen om je weg te vinden in het arbeidscircuit dan de vele duizenden die nu bijvoorbeeld nog werken in de financiële sector en die ondanks het gevaar om hun vaste job te zien verdwijnen nog altijd krampachtig vasthouden aan de schijnzekerheid van de sociale voorzieningen en die daardoor wel eens van een kale kermis kunnen thuiskomen. 

 

2. Soberder leven leidt tot nieuw evenwicht tussen werk en privé

Vanaf volgend jaar gaan we, enerzijds gedwongen door de omstandigheden, maar anderzijds omdat we ook steeds beter beseffen dat het echt kan, soberder gaan leven. Dat betekent dat we ons leven minder in het teken stellen van werk en meer van ons privéleven, zodat we bijvoorbeeld tijd hebben om voor onze ouders te zorgen. Of zodat we na de ingeperkte werkuren van bij ons thuis een webshop kunnen opzetten met geneeskrachtige kruiden. De wetenschap heeft de laatste jaren ontdekt dat heel wat normale etenswaren een geneeskrachtige werking hebben: in de schil van de aardappel zit een antioxidant die kanker helpt voorkomen en kool is goed tegen maagzweren. In vroegere tijden wisten kruidenvrouwtjes dat trouwens ook al. Nog meer mensen zullen part-time aan de slag willen gaan, ook al omdat ze in toenemende mate lijken te beseffen dat er eigenlijk niet te ontkomen valt aan een toekomst met een verminderde materiële welvaart en omdat ze ook beginnen in te zien dat dit geen ramp hoeft te betekenen. 

 

3. Creatiever centen bijeensprokkelen
De overstap naar een maatschappij waarin meer mensen als zelfstandige hun eigen boontjes moeten doppen, is volop aan de gang en is nog niet voor iedereen evident. Dat betekent dat mensen op allerhande onorthodoxe en creatieve manieren hun geld bij elkaar gaan sprokkelen. Bakas verwijst naar de mogelijkheid om slaapplaatsen te verhuren, om goedkoop op vakantie te gaan via huisruilsites, om allerhande gespecialiseerde e-commerce sites op te zetten die de meest diverse producten verkopen, gaande van kruiden tot speciale thee en om massaal te gaan klussen, aangezien er voor loodgieters en klusbedrijven voorlopig nog weinig of geen sprake is van crisis. 
 
www.bakas.nl

Dinsdag 24 December 2013 om 11:17

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //