Drie tips om je gelukkiger te voelen in je job

Elke van Hoof is klinisch psycholoog en gespecialiseerd in onder meer stress en burn-out. Begin oktober verscheen haar nieuwe boek De Chief ­Happiness Officer, bij uitgeverij Lannoo Campus. Eerder al schreef ze voor dezelfde uitgeverij het boek Eerste hulp bij stress en burn-out. Ze benadrukt dat je echter niet moet wachten tot een Chief Happiness Officer zich om je geluk op het werk bekommert om zelf al de nodige stappen te zetten om je in je job gelukkiger te voelen. Zo word je als het ware je eigen Chief Happiness Officer schreef ze in een blog.

Drie tips om je gelukkiger te voelen in je job

Slaap genoeg

Langdurig slaapgebrek kan de functie van de hersenen beïnvloeden en dat leidt overdag tot matige of zelfs slechte prestaties. Je concentratie en geheugen nemen af, je humeur verslechtert, je voelt je intens vermoeid en wordt sneller ziek. Genoeg en goed slapen, onder meer door enkele rituelen in acht te nemen zoals het uitzetten van alle sociale media een uurtje voor je onder we wol kruipt, zorgen ervoor dat je beter voor jezelf zorgt. Als je elke dag uitgeslapen start, zal je veel meer energie hebben en je beter in staat voelen om al je taken te volbrengen en vanzelf ook een groter geluksgevoel ervaren.
 

Zorg ervoor dat je niet verstrikt geraakt in wat je echt niet graag doet

Deze tip lijkt op het intrappen van een open deur en is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. De rekeningen moeten immers betaald worden en het is dus menselijk om vast te houden aan een baan waarvoor je een goed loon krijgt, ook al strookt wat je moet doen niet echt met wie je bent. Maar uit onderzoek blijkt dat werknemers meer energie krijgen en zich effectiever voelen als hun waarden en normen overeenkomen met die van hun werkgever. Als dat niet het geval is, bouwen ze stelselmatig meer lagen van ongelukkig zijn op. Met alle gevolgen vandien. Talloze getuigenissen van mensen die de stap durven zetten naar een ander leven, dat meer strookt met wie ze zijn, geven nochtans aan dat het ook anders kan. Een man die meer dan twintig jaar een  boekhandel runde, vertelde onlangs dat hij zich niet meer kon vinden in het feit dat hij zijn omzet moest halen uit het verkopen van Lottoformulieren en van Het Laatste Nieuws en Dag Allemaal, terwijl hij in se toch vooral met die boekhandel was begonnen omdat hij een liefhebber is van literatuur. Hij besliste om een kleinschalige uitgeverij te beginnen, en hoewel hij het een stuk moeilijker heeft om financieel rond te komen en harder moet werken, voelt hij zich een pak beter in zijn vel. Het is een voorbeeld dat misschien ook jou kan inspireren.
 

Laat meer humor toe in je leven

Toen Arnout Hauben in zijn programma “De Helden van Arnout” op maandag 2 oktober aan een oude Indiaan vroeg hoe hij de onderdrukking en verwijdering van zijn stam naar een reservaat had kunnen verwerken, keek de man even op en antwoordde dan op ontwapenende manier: “Met humor.” Relativeren, minder mopperen en vaker aandacht hebben voor alles wat wel goed gaat en positief is, kan je geluk op het werk aanzienlijk verhogen.

Zaterdag 28 Oktober 2017 om 11:0

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //