Een eigen auto?

Heel wat pas afgestudeerde jongeren staan te trappelen om meteen een eigen auto aan te schaffen. Maar waarmee moet je allemaal rekening houden? Een overzicht.

Een eigen auto?

Bij het begin van je carrière is het niet zo vanzelfsprekend om een bedrijfswagen te krijgen. In de meeste gevallen zal je dus zelf de centen moeten neertellen voor een wagen.

 

Je enthousiasme is begrijpelijk, want een eigen auto staat voor heel veel mensen gelijk met een gevoel van vrijheid. Toch is het de vraag hoeveel je bereid bent daarvoor te betalen. Als je immers heel nuchter bekijkt hoeveel een auto elk jaar kost, is het echt wel de moeite waard om te overwegen of je niet liever een mooie vakantie boekt en nog een jaar het openbaar vervoer gebruikt.

 

HOGE KOSTEN
De kosten lopen behoorlijk op. Naast de aankoop van de auto zelf, moet je rekening houden met enkele honderden euro per jaar aan taksen, en daarbij komt ook nog eens een forse factuur van de verzekeringen (meer dan 1.000 euro per jaar). Jammer genoeg ben je als jonge chauffeur een risicoklant voor de verzekeringsmaatschappijen, zodat je een hoge premie moet betalen.
Heel wat jongeren lossen dat op z’n Belgisch
op, door ma of pa een veel goedkopere verzekering te laten afsluiten op hun eigen naam. Besef wel dat hun premie meteen zal stijgen als jij ergens tegenaan rijdt, dus je moet afwegen of je dat op je geweten wil hebben.

 

MORAAL VAN HET VERHAAL
De kosten waar je waarschijnlijk spontaan aan had gedacht, zoals benzine en onderhoud, kan je makkelijk vergelijken met de prijs van alternatief vervoer. De moraal van het verhaal? Je moet een flink aantal kilometers rijden om de investering in een eigen auto rendabel te maken.
Bekijk dus ook de alternatieven als je erover denkt om een eigen auto te kopen. Misschien kan je jezelf ook al redden met een (elektrische) fiets, het openbaar vervoer en een abonnement op autodelen. Dat systeem is relatief duur per gereden kilometer en je moet tijdig een auto reserveren, maar verder moet je je nergens zorgen over maken.

 

KNOOP DOORHAKKEN
Ga je toch voor een eigen auto? Dan moet je nog beslissen wat het wordt, een gloednieuwe of een tweedehands. Een nieuwe auto zal de eerste jaren minder kosten qua onderhoud en reparaties, maar niet iedereen vindt het leuk om 4 jaar lang elke maand te moeten afbetalen.
Als je de voorkeur geeft aan een tweedehandswagen, informeer je dan grondig en weet dat professionele verkopers een jaar garantie geven. Daardoor ligt de prijs bij particulieren vaak wat lager, maar in dat geval draag je zelf het volledige risico.

Maandag 11 April 2016 om 10:28

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //