Een hospitalisatieverzekering: iets voor jou?

Autoverzekering: check, woon- en brandverzekering: check, familiale verzekering: ook in orde, hospitalisatieverzekering: … euhm? Tja, waarvoor dien ik deze weer af te sluiten? Ik ben toch al aangesloten bij de mutualiteit? En heb ik deze niet via mijn werkgever?

Een hospitalisatieverzekering: iets voor jou?

Birgit Hannes, Chief Commercial bij DKV, de marktleider in ziekteverzekering, geeft een antwoord op al je vragen omtrent de hospitalisatieverzekering.

 

 • “Ik ben al aangesloten bij de mutualiteit, dat is voldoende”

De mutualiteit is onderdeel van de sociale zekerheid en dekt zeker niet alle kosten. Jongeren denken vaak dat ze, doordat ze een bijdrage betalen, ook voor alle medische kosten verzekerd zijn, maar niets is minder waar. Slechts 78% van alle kosten zijn terugbetaald, de overige 22% zijn voor eigen rekening. Bij tandzorg is dat zelfs 45%. De mutualiteit is een mooie basis, maar we betalen nog te veel uit eigen zak. Daarom is een hospitalisatieverzekering geen overbodige luxe.

 

 • “Een hospitalisatieverzekering afsluiten is voor later, als ik zwanger wil worden of voor nog later, als ik oud ben”

Een verzekering is een voorzorg. Je betaalt jaarlijks een bepaald bedrag om jezelf in te dekken voor een risico dat je kan lopen. Wachten met een hospitalisatieverzekering tot je zwanger bent of ouder bent is hetzelfde als wachten met het afsluiten van een brandverzekering tot je woning in brand staat. 1 op de 7 Belgen komt jaarlijks in een ziekenhuis terecht, ook jongeren.

 

 • “Ik zal de verzekering niet nodig hebben, ik ben jong en gezond”

We hopen dat iedereen jong en gezond blijft, maar we zien in ons cliënteel vaak dat jongeren ook ziek worden of onverwacht een ongeval hebben. De kans is kleiner dan wanneer je ouder bent, dus de premies voor jongeren zijn lager. Toch loopt iedereen het risico om morgen ziek te worden of een ongeval te hebben.

 

 • “Een hospitalisatieverzekering dekt geen zware ziektes”

Kanker, diabetes, chronische ziektes,… zijn allemaal verzekerd bij DKV. DKV heeft een lijst van 30 zware ziektes. Hiervoor hoef je niet gehospitaliseerd te worden om kosten terugbetaald te krijgen. Zo worden je medicatie, kosten en onderzoeken van bijvoorbeeld diabetes terugbetaald.

 

 • “Hoe jonger ik ben, hoe duurder de verzekering, net als bij autoverzekeringen”

Bij hospitalisatieverzekeringen is dat net omgekeerd: jongeren zijn minder frequent ziek en betalen dus ook minder.

Er zijn twee prijszettingsmodellen: het overgrote deel werkt met risicopremies, die mee evolueren met de leeftijd. Zo betaalt een jongere minder dan een 50-jarige. Sommige spelen met genivelleerde premies, waarbij je de prijs betaalt van je startmoment. Als jongere betaal je dan in het begin te veel en naar het einde toe te weinig. Wel worden de premies geïndexeerd.

 

 • “Ik werk, dus ik heb toch een verzekering via het werk”

Controleer eerst even of je een verzekering hebt. Meestal is dat alleen een hospitalisatieverzekering, geen tand- of ambulante verzekering. De waarborg verschilt sterk van werkgever tot werkgever. Er zijn instapproducten die alles terugbetalen in een tweepersoonskamer, maar niet in een eenpersoonskamer, wat bij sommige opnames geen overbodige luxe is.

 

 • “Als ik van werk verander, ben ik mijn hospitalisatieverzekering kwijt”

De wetgeving garandeert dat als je je collectieve dekking verliest en minstens 2 jaar aangesloten was bij de collectieve verzekering, je het recht hebt om deze verzekering individueel verder te zetten. Verzekeraars mogen dan ook geen medische screening doen.

 

 • “Een tweepersoonskamer is toch niet zo erg”

Voor een heel aantal mensen is de eenpersoonskamer een belangrijke reden om een hospitalisatieverzekering te nemen. Als je erg ziek bent, kan dat belangrijk zijn. Bij een dagkliniek is dat inderdaad minder belangrijk. Bekijk het gamma producten van de verzekeraars en kijk goed wat bij jou past.

 

 • “De hospitalisatieverzekering van de mutualiteit dekt even veel”

Private verzekeraars hebben een veel uitgebreidere polis. Bij ziekenfondsen zitten er veel plafonds in, eigen bijdragen die je oplegt, ereloonsupplementen die niet terugbetaald worden,... Daar let je best op de kleine lettertjes.

 

Tandzorg, wakostda?

Een tandverzekering kost voor een 20-24 jarige 8 euro per maand, dat is nog geen rondje in een café. Orthodontie bij jongvolwassenen, implantaten, kronen,… kosten erg veel geld. Jongeren zijn zich steeds meer bewust van de kosten hiervan en het nut van tandzorg.

 

Wat is uitgesloten?

 • Esthetische behandelingen
 • Fertiliteitsbehandelingen
 • Schoonheidsproducten bij de apotheker

Pre- en postoperatieve periode

Een hospitalisatieverzekering betaalt alle medische kosten terug  die gerelateerd zijn aan je operatie, en dit 30 dagen voor en 90 dagen na de operatie. Denk aan doktersbezoeken, scans, revalideren bij de kinesist,…

Dinsdag 30 April 2019 om 10:0

Eveline Janssens

// //
// // //
// // // //