Eerste job: 7 fouten die starters vaak maken

Een accident de parcours: geen enkele werknemer ontsnapt eraan. Maar deze foutjes kan je in je eerste job best vermijden.

Eerste job: 7 fouten die starters vaak maken

1. Zelfoverschatting

Je bent jong en je wilt wat. Logisch, maar blijf toch met beide voeten op de grond. Je mag dan mogelijk wel een kanjer van een diploma (of zelfs twee) hebben, qua praktische vaardigheden in je professionele leven moet het nog allemaal beginnen. Leren meedraaien in een bedrijf, je vaardigheden aanscherpen, echt met andere mensen samenwerken, professionele maturiteit ontwikkelen, een carrièreperspectief krijgen: er is nog een hele weg af te leggen.

 

2. Uitstelgedrag

Toen je nog studeerde kon je ongeveer zelf bepalen wanneer je studeerde en naar de lessen ging. Nu wordt het plots je baas die zal bepalen wanneer je je werk moet klaar hebben en hoe lang je iedere dag in touw moet zijn. Leer daarmee omgaan en kweek een gezonde professionele discipline en maturiteit aan.

 

3. Slechte voorbereiding

Wanneer je tijdens je mondelinge examen al eens door de mand viel, dan kon je je er doorgaans met een monkellachje van af maken terwijl je prof gewoon even met de wenkbrauwen fronste. Dit kan je niet maken bij je baas. Zorg dus dat je steeds voorbereid bent, dat je je werk kent en weet waarom zich bepaalde problemen voordoen maar ook hoe je ze kan oplossen. Je baas heeft je immers ingehuurd om oplossingen te bekomen, niet om problemen te creëren.

 

4. Kliekvorming (met je leeftijdsgenoten)

Niet iedereen op de werkvloer heeft dezelfde leeftijd. Samenwerken met veertigers, vijftigers en zelfs zestigers leer je gaandeweg. Doe niet aan kliekvorming, want dat is allerminst bevorderlijk voor het samenhorigheidsgevoel.

 

5. Buitensporige financiële eisen stellen

Met je diploma onder de arm ligt de wereld aan je voeten. Tracht toch de nodige bescheidenheid aan de dag te leggen wanneer je je toekomstige baas wil overhalen om met jou in zee te gaan. Buitensporige financiële eisen stellen, gekoppeld aan een flinterdunne praktijkervaring zorgen doorgaans voor een hoge irritatiefactor bij potentiële werkgevers. 

 

6. Betweterig zijn

Je collega's zullen daar waar mogelijk steeds voor je klaar staan. Neem als starter op dat vlak niet alles als vanzelfsprekend maar toon hen je appreciatie en maak duidelijk dat je bereid bent om van hen te leren. Hang niet de verwaande jonge wolf uit, je zal jezelf er op de duur enkel maar mee isoleren en zoals dat dan gaat: geïsoleerd van de rest word je professioneel plots erg kwetsbaar.

 

7. De social media victim uithangen

Voorbij is de tijd dat je een statusupdate postte om te melden aan je frat boys and girls dat je even de deur uit ging voor een snelle snack of een wild nachtje stappen. Ook je collega's kijken vanaf nu mee. Even je naam googelen en een hele wereld gaat voor hen open. Uitkijken dus met te enthousiast je leven te delen op het wereldwijde web. 

Dinsdag 2 Juli 2013 om 8:46

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //