En route!

Steeds meer jongeren kiezen na hun studies resoluut voor de rugzak. Voor een aktetas hebben ze nog 45 jaar de tijd. Maar hoe begin je aan de voorbereiding van zo’n ‘afstudeerreis’? Voor welke soort reis kies je en hoe krijg je dat allemaal gefinancierd? Drie jonge reizigers wijzen je de weg.

En route!

“Ik heb altijd geweten dat ik na mijn studies zou gaan reizen. Toen ik klein was, maakten mijn grootouders een wereldreis van Afrika tot in Papoea-Nieuw-Guinea. Dat heeft toen grote indruk op mij gemaakt.” Veertien jaar later zit Jonas Nachtergaele (24) zelf aan de andere kant van de wereld. De kersverse kinesist uit Groot-Bijgaarden studeerde in augustus af en reist sinds november met zijn vriendin Laura (23) een halfjaar door Zuidoost-Azië. De arbeidsmarkt moet nog maar even wachten.
Jonas en Laura zijn lang niet de enigen, zo is te horen bij Kilroy Gent, een reisbureau voor studenten en backpackers. “We merken dat steeds meer jongeren het gevoel hebben dat ze van het leven moeten profiteren vooraleer ze ‘vastzitten’ in een job”, klinkt het. Annelies Brewaeys (23), die Grimbergen momenteel heeft ingeruild voor Zuid-Amerika, is het daar volmondig mee eens. “Het was nu dat ik het moest doen”, zegt de jonge psychologe. “Ik hoefde er nog geen job voor op te geven, alle opties lagen nog open.”


VRIJWILLIGERSWERK
Een afstudeerreis is een kans uit de duizend – hoe vaak krijg je tijdens je volwassen leven nog de gelegenheid om er zes maanden of een jaar op uit te trekken? Jonge reizigers willen dan ook zoveel mogelijk uit hun reis halen. “Ik zit nu een koffietje te drinken op een parelwit strand in Ko Samui”, vertelt Jonas vanuit Thailand. “Ook Cambodja, Laos, Vietnam en Myanmar staan nog op de planning. We willen ook zeker gaan duiken in de Filipijnen en hopelijk afsluiten met een trektocht in Nepal.”
Anderzijds zie je ook vaak dat jongeren ‘zin’ willen geven aan hun reis. Zoals Franne Verbelen (25) en haar vriend Stijn (24) uit Brussel. In augustus 2014 trokken zij drie maanden naar Ecuador, om er als vrijwilliger in twee natuurreservaten te werken. Ver weg van de bewoonde wereld, op een plek in het regenwoud waar je enkel met de ezel naartoe kon. “Stijn en ik wilden niet alleen op vakantie gaan, we wilden ook iets wezenlijks bijdragen. Dat werd uiteindelijk een natuurproject, omdat we geen Spaans konden en het dus wat moeilijker lag om met mensen te werken”, vertelt Franne.
Psychologe Annelies koos wel voor een sociaal project. “Ik werk op dit moment een maand als vrijwilliger in een kleuterschooltje in Peru. Ik geef de kleuters een warme maaltijd en verzorg de naschoolse opvang. Ik vind echt dat zo’n project een meerwaarde geeft aan je reis. Je leeft tussen de locals en krijgt zo een veel beter beeld van het land. Maar er is ook plaats voor reizen, hoor. Ik heb net vijf weken rondgetoerd in Argentinië en Chili met twee vriendinnen, en volgende maand vertrek ik naar Brazilië met mijn vriend Khoa (26).”

 

BUDGET
Zo’n afstudeerreis kost natuurlijk veel geld, terwijl studenten nog geen vast inkomen hebben. Hoe rijmen ze die twee zaken? “Door véél studentenjobs te doen”, knipoogt Jonas. “De afgelopen maanden heb ik gewerkt in een hotel, als tuinman en in een aircobedrijf.”
“Ik heb mijn spaarcenten aangesproken”, zegt Franne. “Maar eigenlijk hebben die drie maanden Ecuador ons niet veel gekost: zo’n 3.000 euro per persoon, vliegtickets inbegrepen. We hebben daar zeer eenvoudig geleefd met weinig comfort, en het eten was er heel goedkoop.”
“Ik voorzie zo’n 5.000 euro voor drie maanden”, zegt Annelies. “Dat bedrag heb ik verdiend door vier maanden te werken. Hoe ik aan die schatting kom? Ik heb een rondvraag gehouden bij vrienden en kennissen die gelijkaardige reizen hebben gemaakt. Ook heb ik veel prijzen vergeleken op internet: hoe duur zijn de hostels in de regio, is het voordeliger om een bus of een binnenlandse vlucht te nemen, enzovoort. Mijn tip: begin daar op tijd aan. Soms kon ik een week twijfelen of ik een bepaalde tussenvlucht zou nemen, en waren de tickets al met tientallen euro’s gestegen.”

 

VOORBEREIDING
Professionele organisaties zoals Kilroy kunnen je helpen met boekingen, reisroutes en praktische raad. Maar ook zonder begeleiding trekken jongeren hun plan. “Ik ben niet echt de grootste voorbereider, dus organisaties heb ik niet aangeschreven”, lacht Jonas. “Wel ben ik een paar avonden langsgegaan bij vrienden en familie die ook al in Zuidoost-Azië zijn geweest. Zij gaven me tips uit eerste hand: goede adresjes om te logeren en bijzondere plaatsen om te bezoeken. Véél beter dan Google of reisgidsen, die het vaak bij de doorsnee toeristische hotspots houden.”
Franne merkte tijdens haar planning dat ze de dingen wat meer moest loslaten. “Ik bereid graag alles tot in de puntjes voor, maar halverwege voelde ik dat dat gewoon niet kon. Op zo’n reis hangt er zoveel af van moment tot moment, je kan onmogelijk alles in kaart brengen. En uiteindelijk komt het ter plaatse altijd wel goed. Na Ecuador merkte ik dat ik veel zelfstandiger was geworden en de dingen makkelijker op hun beloop kon laten.”

 

ARBEIDSMARKT
Na de reis volgt onherroepelijk de thuiskomst. Hoe zit het met dat fameuze ‘zwarte gat’ achteraf? “De eerste twee weken hebben Stijn en ik helemaal niets gedaan”, lacht Franne. “We zaten nog in de roes en het ritme van Ecuador. In België razen de mensen door het leven, daar wil je toch nog even van wegblijven. In december ben ik beginnen zoeken naar werk, en in maart had ik een job.”
Hoe groot was de stap tussen het buitenlandse reisleven en de Belgische arbeidsmarkt? “Het cultuurverschil speelde toch wel in mijn hoofd”, herinnert Franne zich.
“Mensen werken hier zo hard om een bepaalde levensstandaard hoog te houden: je moet sparen voor een huis, leuke kleren, etentjes met vrienden,... Terwijl dat er in Ecuador allemaal veel minder toe doet. Dat was wel confronterend, vond ik. Na zo’n reis ben je in België even het hogere doel kwijt.”
Een afstudeerreis vormt wel de perfecte voorbereiding op een job, vindt Jonas. “Je leert zoveel nieuwe mensen en culturen kennen, je verruimt je blik op de wereld én je wordt automatisch zelfstandiger. Dat wapent je alleen maar meer voor de arbeidsmarkt.”
Gaan reizen na je studies is dus een aanrader? “He-le-maal”, grijnst Jonas vanop zijn paradijselijke eiland. “Ik weet hier niet eens welke dag het is, hoe laat het is, waar mijn schoenen zijn of mijn T-shirt. Het is perfect zo.”

 

TIPS VAN ONZE REIZIGERS

Franne: “Gun jezelf de tijd om te reizen. In Ecuador hebben we veel backpackers ontmoet die heel Zuid-Amerika deden in vier maanden. Ze gingen in mijn ogen te snel van punt A naar B: ‘Gisteren hebben we dat gedaan en morgen bezoeken we dat en dat’. Neem je tijd om alle indrukken in je op te nemen.”
Jonas: “Leer van de ervaringen van vrienden die in dezelfde regio zijn gaan reizen. Als beginner weet je niet altijd hoe je moet omgaan met bepaalde situaties, zoals locals die de toeristen te veel willen aanrekenen.”
Annelies: “Als je een (binnenlandse) vlucht neemt, boek dan meteen een kamer voor de eerste nacht. Na een vlucht heb je echt geen zin meer om nog op zoek te gaan naar een slaapplek.”
Jonas: “Probeer eens helemaal weg te zijn van alles. Internet en smartphones hebben het reizen veel makkelijker gemaakt, maar je hoeft heus niet elke dag te facebooken met het thuisfront.”
Annelies: “Als je naar Spaanstalige landen gaat, probeer dan een paar woordjes Spaans te leren. Hoe beter je de taal onder de knie hebt, hoe sterker je in je schoenen staat.”
Franne: “Je moet niet enkel je reis voorbereiden, maar ook wat je achterlaat. Wij huurden een appartement in Brussel, dus zijn we zelf op zoek moeten gaan naar huurders. Zet ook je abonnementen op internet, kranten, de sportschool,... tijdelijk on hold.”

 

Welke voorbereidingen moet je treffen als je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt?

> Hier vind je een checklist

 

Maandag 31 Oktober 2016 om 16:0

Gerlinde De Bruyker

// //
// // //
// // // //