Fuckup Nights: met trots spreken over je mislukkingen

Mislukken wanneer je iets onderneemt, is heus niet het einde van de wereld. Integendeel, tijdens speciale 'Fuckup Nights' kan je er met trots over gaan spreken of luisteren naar andere professionals die al eens een uitschuiver maakten.  

Fuckup Nights: met trots spreken over je mislukkingen

Professionele oprispingen

Wanneer je professioneel uit de bocht gaat, dan wordt daar doorgaans weinig over gesproken. Nochtans is falen een doodnormale zaak, zelfs de meest succesvolle mensen gingen ooit meerdere keren op hun bek. Kira Van den Ende, een van de initiatiefneemsters van de Brusselse 'FuckUp Nights' beaamt dat: “Succes wordt altijd verheerlijkt. Faalverhalen hebben op dat vlak echter evenveel recht van bestaan." In Vlaanderen vinden die 'Fuckup Nights' daarom stilaan ingang. De avonden met faalverhalen zagen zowat twee jaar geleden het levenslicht in Mexico door vijf vrienden die het beu waren om professionele oprispingen onder de mat te moeten schuiven. Ondertussen is het initiatief overgewaaid naar zowat negentig steden wereldwijd waaronder Brussel.

 

Shit happened

Kernboodschap van de bewuste 'Fuckup Nights' is een zachtere filosofie van het begrip succes. Ondernemen is met andere woorden niet wit of zwart. “We willen vooral aantonen dat er tussen slagen en falen vaak een grijze zone zit", aldus Kira Van den Ende. "We streven naar, om het met Alain De Botton te zeggen, a gentler philosophy of success.” Een zachtere filosofie rond het begrip succes dus. Het is Van den Ende alvast menens met het onderwerp want ze schreef er een boek over met de titel 'Durf Falen' (uitgegeven bij Lannoo). Daarin pleit ze voor een zachtere aanpak voor professionele uitschuivers. Professioneel falen is immers een van die dingen die we op school niet geleerd hebben. Er bestaan geen lessen ontslag krijgen, slecht advies volgen, failliet gaan, langdurig werkloos zijn, afgewezen worden, een burn-out uitzitten, professionele tegenslagen incasseren of de handdoek in de ring gooien. Het boek bevat vierentwintig this-shit-happened-in-real-life getuigenissen over professioneel falen. De insteek van het boek is dan ook: sharing is caring. Met andere woorden: door onze faalverhalen te delen, groeien we als professionals, maar ook als mensen naar elkaar toe.

 

Info: www.antiheroes.org

Donderdag 23 Juni 2016 om 15:0

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //