Geen ervaring? Geen probleem!

De valkuil voor pas afgestudeerden? Ervaring, ervaring en nog eens ervaring. Geen probleem voor jou, want jij zet je zin voor initiatief en leergierigheid in de verf.

Geen ervaring? Geen probleem!

Echt geen ervaring?

 

Voor we beginnen: denk eens lang en hard na en bedenk of je echt geen relevante werkervaring hebt voor je cv? Een vakantiejob binnen dezelfde sector, een stage die je liep voor een gelijkaardig bedrijf? Een project voor een organisatie waarbij je hielp? Sportlessen in de tennis- of zwemclub of het begeleiden van zomerkampen in het buitenland? Iets gevonden? Noteren maar, want alle beetjes helpen in dit stadium.

Naast een beetje werkervaring toon je hiermee zin voor initiatief, verantwoordelijkheidsgevoel en onderscheid je je van andere startende sollicitanten.

 

De wachttijd

 

Terwijl je cv’s uitstuurt, afspraken noteert voor sollicitatiegesprekken en de website van Streekpersoneel uitpluist is er voldoende tijd om nu meteen iets te doen aan dat gebrek aan ervaring:

 

  • Schrijf je in een interimkantoor in en probeer kleine opdrachten te doen binnen jouw sector.
  • Kijk of je een week of twee kan meelopen met iemand binnen een bedrijf met een functie die je ooit ambieert. Je doet dan technisch gezien zelf geen ervaring op, maar kan wel al een boel oppikken. Een bedrijfsstage oogt ook altijd goed op je cv.
  • Geef je op voor vrijwilligerswerk. Het organiseren van een inzamelactie vraagt skills en organisatietalent, iets wat je meteen op je cv kan zwieren. Ook zet je je empatisch vermogen en sociale vaardigheden nog eens extra in de verf.
  • Schrijf je in voor een korte opleiding. Nog wat schaven aan je kennis rond bepaalde computerprogramma’s of een extra taal leren, scoren nooit slecht bij potentiële werkgevers.

IBO

 

Blijf je toch tegen de ervarings-muur aanlopen? Overweeg dan een IBO-traject (of individuele beroepsopleiding) via de VDAB. Je volgt dan gedurende 6 maanden tot één jaar een opleiding op de werkvloer. Daarmee vang je twee vliegen in één klap: je doet je eerste werkervaring op en kan je cv weer aanvullen met een opleiding. En misschien is dat cv niet meer nodig, want als je je IBO succesvol afrondt, krijg je een contract van bepaalde of onbepaalde duur aangeboden.


Info: https://www.vdab.be/ibo/defaultwz.shtml

Donderdag 20 Juni 2019 om 13:0

Eveline Janssens

// //
// // //
// // // //