Geen zenuwen meer voor een sollicitatiegesprek? Daar kan je op trainen

Het is onvermijdelijk: als je bericht krijgt dat je sollicitatiebrief heeft opgeleverd waarop je had gehoopt, namelijk dat je op gesprek mag gaan, dan begint je hart sneller te slaan. En op het ogenblik dat je bij het bedrijf aankomt, zullen wellicht de zenuwen door je keel gieren. Die zenuwen onder controle houden kan dan wel eens het verschil maken tussen de job krijgen of afgewezen worden. Maar hoe doe je dat? Door erop te trainen! In Business Insider lazen we enkele tips van de Duitse mental coach Anja Faras (www.anja-faras.de).

Geen zenuwen meer voor een sollicitatiegesprek? Daar kan je op trainen

Bereid ook je zintuigen grondig voor

Dat lijkt op het intrappen van een open deur want de meeste kandidaten weten onderhand hoe belangrijk het is om informatie te verzamelen over hun mogelijke toekomstige werkgever, de markt waarop die zich beweegt, de ontwikkelingen in de sector, enzovoort. Maar onder voorbereiding verstaat de mental coach ook het visualiseren van de situatie waarin je bij je gesprek zal terechtkomen. Volgens Faras moet je doen zoals hoogspringers doen terwijl ze klaar staan voor hun aanloop: de film afspelen van de manier waarop ze over de lat zullen gaan. Je kan op dezelfde manier  proberen te zien, te voelen en te ruiken, wat je ook tijdens het gesprek zal zien, voelen en ruiken. Je kan dat trainen door bij diverse dagelijkse situaties vooraf te visualiseren wat je zal zien voelen en ruiken als je bijvoorbeeld bij de bakker om een brood gaat, of als je afgesproken hebt met vrienden op een zomers terras.

 

Ga uit van een positieve omgeving

Het is daarbij belangrijk om voortdurend jezelf in te prenten dat je niet bent uitgenodigd omdat men je op een cynische manier op de rooster wil leggen. Dat je een uitnodiging voor het gesprek hebt gekregen, zorgt er eigenlijk al voor dat je halfweg bent. Je moet die kans zien als een mogelijkheid om op je moeilijke parcours even een drinkpauze in te lassen. Faras: “Als rekruteerders je hebben uitgenodigd, betekent dit dat ze in je geloven.” Je kan dat trainen door in dagdagelijkse situaties te kijken en onder woorden te brengen wat er positief aan is.   

 

Geloof  niet dat iets verkeerd kan gaan

De belangrijkste factor die voor zenuwen zorgt is de angst dat er van alles mis zal lopen. Dat is eigenlijk je grootste vijand. Het ergste wat je kan doen, is je daarop voorbereiden. Want als je denkt dat van alles mis kan gaan, dan ga je volledig blokkeren.

 

Angstgedachtes moet je dus absoluut bannen, zodat je in positieve flow terechtkomt, die je zenuwen als het ware vanzelf doet verdwijnen.  En ook dat is te trainen door elke dag zoveel mogelijk positief te denken.

Donderdag 21 September 2017 om 20:30

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //