Gênant moment bij sollicitatie? Doe zoals Nafi Thiam!

Je bent net voor je aankwam bij je sollicitatiegesprek in een plas getrapt en je bleke broek en je prachtig opgeblonken schoenen zitten onder de modder?  Je hebt in je zenuwachtigheid deze morgen niet gezien dat je twee verschillende sokken hebt aangetrokken?  Of je bent er als gevolg van de loden hitte niet in geslaagd die okselvijvers van je hemd weg te halen?  Het zijn situaties waarvan je denkt dat ze bij een sollicitatie je kansen eigenlijk meteen de grond inboren. Maar dat klopt niet. Met het “pratfall-effect” kan je ze ook in je voordeel doen draaien.

Gênant moment bij sollicitatie? Doe zoals Nafi Thiam!

Nooit van gehoord, zeg je? Om te verduidelijken wat het is, verwijzen we even naar beelden van eind 2017 die de wereld rond zijn gegaan.
 

Het zijn de beelden van de uitreiking van de prijs voor de beste atlete van de wereld. Onze nationale gazelle Nafi Thiam mocht die award in ontvangst nemen dankzij haar alweer indrukwekkende prestaties:  een wereldtitel, een Europese indoortitel en het ronden van de kaap van de 7.000 punten in de zevenkamp, de derde beste prestatie aller tijden. Maar toen ze het podium opkwam, verloor ze – wellicht omdat ze toch meer gewoon is van op spikes en sneakers te lopen dan hakken te dragen – één van haar schoenen. In wezen is zoiets een gênant moment. Maar door de manier waarop Nafi doodgewoon weer haar voet in de pump stak, vormde ze het om tot een moment dat haar nog sympathieker maakte dan ze al was.  
 

Dat noemen we het “pratfall-effect”. Ook grote sprekers hebben het al meegemaakt als ze op een podium over een geluidskabel struikelen of koffie morsen op hun maat- of mantelpak. En hoewel sommigen misschien geneigd zijn te denken dat het dan verkorven is en dat ze op niet te veel bijval meer zullen moeten rekenen, gebeurt juist het omgekeerde: ze scoren daarmee punten. Want het zijn voorvallen die tonen dat het uiteindelijk ook maar om mensen gaat, die net als iedereen pech kunnen hebben en fouten kunnen maken. Ook jij kan daar je voordeel mee doen. 
 

Probeer bijvoorbeeld die modder op je broek of je twee verschillende sokken niet te verbergen, maar verwijs er meteen naar om het ijs te breken. Natuurlijk moet je zoiets niet bewust gaan opzoeken, maar als je die pech hebt bij een sollicitatie, gebruik het gênante van de situatie dan om met een kwinkslag voor een positieve sfeer te zorgen.  Je moet in die gevallen dus zeker niet panikeren.

Zondag 16 September 2018 om 21:0

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //