Goed “neen” leren zeggen kan je carrière vooruithelpen!

Allemaal maken we het in professionele situaties minstens een paar keer per jaar mee: we zeggen “ja” en hebben daar bijna dadelijk spijt van, maar we kunnen niet meer terugkrabbelen. En “ja” zeggen tegen je zin, kan je carrière meer kwaad doen dan goed. Alleen blijkt “neen” zeggen in de praktijk een stuk moeilijker dan gedacht. De volgende tips zetten je alvast op weg. 

Goed “neen” leren zeggen kan je carrière vooruithelpen!

Volgens de Amerikaanse Leslie Shore die het boek Listen to Succeed schreef en een gelijknamig adviesbureau runt in Saint Paul, de hoofdstad van Minnesota, is het bij “neen” zeggen vooral een kwestie van de juiste woorden kiezen. “Als je eerlijk bent en getuigt van respect voor je gesprekspartner zal je “nee” lang niet zo slecht overkomen als je misschien denkt”, zegt ze.

 

Neen tegen een collega

Als je de vraag krijgt van een collega om iets te doen, kan je die best afwimpelen met een zinnetje als “Bedankt om het mij te vragen, maar ik ben al zo druk bezig, dat ik er dit echt niet kan bijnemen. Misschien kan je bij de collega’s X of Y terecht, want zij zijn ongetwijfeld ook in staat om die opdracht tot een goed einde te brengen.”

 

Neen tegen je baas

Een opdracht van je baas weigeren, is wellicht nog iets moeilijker, maar ook in dat geval zal je eerlijkheid zeker op prijs worden gesteld als je een zinnetje gebruikt als “Ik voel me vereerd dat ik die vraag krijg, maar ik vrees dat het me echt niet zal lukken want als ik het erbij neem zal dat niet ten goede komen aan de kwaliteit van wat ik nu aan het doen ben, tenzij u natuurlijk aandringt om mijn prioriteiten naar dit nieuwe project te verleggen.” Als je vreest dat dit je kansen op promotie of op andere projecten zal schaden, kan je er ook aan toevoegen dat je graag over enkele weken je schouders onder de opdracht wil zetten als deze waar je nu je aandacht op richt achter de rug ligt.

 

Neen door te zeggen dat je eerst moet nadenken

Als je het te lastig vindt om op die manier een vraag te negeren of als je het gevoel hebt dat je moeilijk te veel werklast van andere projecten kan inroepen omdat dit ongeloofwaardig kan zijn, kan je ook “neen” zeggen door te zeggen dat je eerst moet nadenken. Een antwoord als “Ik zou je graag willen helpen, maar ik moet toch eerst even een aantal dingen checken op het thuisfront, vooraleer ik definitief ja kan zeggen”, kan je dan al flink vooruithelpen. Zo vraag je uitstel zonder gezichtsverlies te lijden en win je tijd. De kans is immers groot dat het probleem van de vraagsteller al opgelost is tegen de tijd dat jij eigenlijk zou moeten antwoorden.

 

Verstandig “neen” zeggen tegen iets wat je niet wil, is in ieder geval beter dan “ja” zeggen en dan je beloftes niet kunnen nakomen. 

Maandag 14 Maart 2016 om 14:3

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //