Groots intensief project op komst? Slaap extra op voorhand

Mijn moeder vertelde me als tiener altijd dat ik uit m'n nest moest komen. Slaap kan je niet opsparen, zei ze dan. Maar dat klopt niet, zo blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse leger. Wie een tijdje extra lang mag slapen, is daarna beter gewapend tegen een periode met te weinig slaap.

Groots intensief project op komst? Slaap extra op voorhand

De gelukkige vrijwilligers die extra lang mochten soezen, waren duidelijk alerter en meer geconcentreerd toen ze de week erna op een streng regime van amper drie uur slaap per nacht werden gezet. Het experiment van het Walter Reed Army Institute of Research was een stuk minder aangenaam voor de ongelukkigen die tijdens de eerste week hun gewone slaaprantsoen hadden gekregen. Zij gingen duidelijk minder goed om met de gevarieerde taken die ze kregen voorgelegd.

 

Een voorraadje slaap

Het is dus wel degelijk zinvol om alvast een voorraadje slaap op te bouwen als je weet dat er stresserende en vermoeiende tijden aankomen. Een zware deadline of een gigaproject kan je dus ook in je eigen slaapkamer voorbereiden. Uncle Sam overweegt alvast om er een gewoonte van te maken voor soldaten die op een missie moeten vertrekken.

 

Of dat ook werkt, sweet dreams op commando, is voer voor een nieuw onderzoek. Ondertussen kruipt uw dienaar onder de wol.

Zondag 1 Februari 2015 om 0:0

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //