Heb jij al een talentportfolio?

Modellen gaan bij modebladen en beroemde fotografen langs met hun portfolio. Hoewel ze ongetwijfeld nog andere talenten hebben, ligt hun belangrijkste troef in hoe ze er uitzien en hoe ze met hun uiterlijk werken. Maar eigenlijk kan iedereen een portfolio maken met een overzicht van zijn of haar talenten. Alleen blijkt het in de praktijk niet zo gemakkelijk om die voor jezelf precies in kaart te brengen. Een talentcoach kan je daarbij helpen.

Heb jij al een talentportfolio?

Welke weg wil je inslaan?

Het kiezen van de weg die je wil inslaan tijdens of na je studie is geen makkelijke opgave. De keuzestress bij jongeren slaat soms al toe tijdens het middelbaar, maar wordt vaak scherper op het moment dat je de arbeidsmarkt betreedt. De tijd dat een diploma voorbereidde op een duidelijk carrièrepad ligt ver achter ons. Of wat dacht je van de economist die schrijnwerker wordt, de marketingjongens die een wasbar openen, de ingenieur die tuinaanleg gaat doen…
 

Een portfolio om te tonen wie je echt bent

Het kiezen van het juiste pad tijdens en na je studies heeft niet alleen te maken met wat je aankunt, maar ook met wat je energie geeft en waar je écht goed in bent. Meer en meer jongeren laten zich bij deze keuze bijstaan door een coach. Catherine De Kesel, talentcoach bij Latent Talent (www.latenttalent.be), helpt jongeren bij het opmaken van hun talentportfolio. Net zoals de fotograaf of de architect, is het van belang dat iedereen die zich op de arbeidsmarkt begeeft een portfolio van talenten kan voorleggen. Een talentportfolio heeft het uiteraard over jouw talenten, maar daarnaast ook over interesses, competenties, waarden, omgevingen die je leuk vindt, dingen waar je absoluut meer wil van doen… Kortom, over alles wat je nodig hebt om je goed te voelen in je studie of job. Samen met de coach vertaal je deze informatie in toekomstperspectief en in een studiekeuze die écht bij je past. Of -wanneer je je voorbereidt op de arbeidsmarkt – in een USP waarmee je het verschil kunt maken.
 

Zinvol alternatief als je geen diploma hebt…

Een talentportfolio is ook een zinvol alternatief voor jongeren zonder diploma. Enkele tegenslagen in het studietraject beteken immers nog niet dat je geen talenten hebt. Helaas hebben jongeren met een hobbelig studieparcours zo vaak te horen gekregen wat ze niét goed kunnen, dat ze de voeling met waar ze wel goed in zijn een beetje verloren hebben. Hun talentportfolio helpt hen om daar terug voeling mee te krijgen, en biedt houvast om keuzes te maken, een werkgever te overtuigen of een eigen job te creëren.

 

….en zelfs als je al werkt

Ook mensen die al een poosje aan het werk zijn, kunnen gebaat zijn bij een talentportfolio. Af en toe eens stilstaan bij wat je doet, en nagaan of het allemaal nog wel klopt voor jou is geen overbodige luxe. Goed om te weten is alvast ook dat het opmaken van een portfolio sinds kort gesubsidieerd wordt voor werknemers en zelfstandigen via loopbaancheques (www.vdab.be/loopbaancheques).

Dinsdag 31 December 2013 om 9:56

// //
// // //
// // // //