Help, mijn eerste job is een nachtmerrie!

Het zal heel wat starters niet onbekend in de oren klinken. Maandenlang hebben ze op hun eerste job zitten jagen en wanneer ze die dan uiteindelijk beet hebben, blijkt het compleet tegen te vallen. Is er een uitweg?

Help, mijn eerste job is een nachtmerrie!

1. Ben je zeker?

Wat je eerst moet doen alvorens volslagen in paniek de deur uit te rennen: jezelf de vraag stellen of jouw beslissing rationeel is dan wel emotioneel. 'Alle begin is moeilijk', zegt het spreekwoord immers en een eerste job brengt sowieso heel wat stress met zich mee: nieuwe collega's, een nieuwe omgeving, een nieuw werkstramien, ... Niet alles in je professionele leven kan en zal van een leien dakje lopen. Heb je alles op een rijtje gezet en wil je het nog steeds op een lopen zetten, dan is het tijd voor plan B. Dat bestaat erin om je plotse vertrek voor alle betrokken partijen zo pijnloos mogelijk te maken.

 

2. Bedenk een plausibele uitleg

Een cruciaal onderdeel van je plan B is om de irritatiedrempel bij je baas en collega's zo laag als mogelijk te maken. Je moet je immers voorstellen dat zij net terug naar hun dagelijkse professionele routines waren overgeschakeld. Ze hadden je in dienst genomen en je al als nieuwe collega aanvaardt. Op die manier konden ook zij terug over gaan op 'comfortable mode' en zich terug concentreren op hun eigen werk. Door jouw beslissing begint de heisa voor hen weer van vooraf aan. Zorg dus dat je een plausibel, sterk en coherent verhaal hebt waarom jij weg gaat en zij terug naar af moeten. Hou er eveneens rekening mee dat je door je beslissing mogelijk op een zwarte lijst terechtkomt. Daardoor zal je er mogelijk nooit meer aan de bak komen. Jouw beslissing kan dus een belangrijkere impact hebben op je loopbaan dan je op het eerste gezicht zou denken. 

 

3. Vraag een gesprek met je baas

Wat je zeker moet doen, is de guts hebben om je baas zijn kantoor binnen te stappen en met hem een face-to-face gesprek hebben over je beslissing. Stap niet zomaar binnen bij je baas, het zou een te grote overrompeling zijn wanneer je plots met het slechte nieuws komt. Vraag echter of je zo snel mogelijk op gesprek mag komen rond een ingrijpende beslissing die je hebt genomen. Zo voelt hij dat er iets staat aan te komen en kan jij je je grondig voorbereiden. Dit is absoluut niet het moment voor een snel telefoontje, een kwakkelige e-mail of wat anders waaruit blijkt dat je schijnbaar toch niet die professional bent die je tijdens je sollicitatierondes beweerde te zijn. Je kwam in dienst om dat je een professional was, ga nu ook naar buiten als een professional.

 

4. Wees voorbereid op geïrriteerde reacties van je baas en je collega’s

Wat ook je uitleg mag zijn, wees eerlijk. Verzin geen verhaaltjes die niemand gelooft zoals het feit dat je grootvader plots is overleden is en je nu tijdelijk voor je grootmoeder dient in te staan. Focus je daarentegen op de objectieve criteria die je tijdens je korte verblijf op je nieuwe werkplek hebt weten te verzamelen maar toon ook zeker je gevoelens. Wat heb je gevoelt tijdens de dagen dat je er aan de slag was? Al naargelang de emotionele intelligentie van je baas zal hij je misschien trachten om te praten of verongelijkt de deur wijzen. Wees dus voorbereid op een scala aan mogelijke reacties in functie van de persoonlijkheid en/of professionalisme van je baas en je collega's.

 

5. Blijf professioneel tot het einde

Belangrijk: los van de reactie van je baas of collega's dien je professioneel te blijven tot het bittere einde. Bied je baas bijvoorbeeld aan om te blijven tot er een vervanger gevonden is. Die geste laat toe dat je toch nog min of meer met een positieve noot de deur achter je dicht kan slaan. Leg wel een maximumtermijn vast! 

Maandag 3 Juni 2013 om 16:30

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //