Helpt humor in je cv om je te onderscheiden

Met humor in je cv en je motivatiebrief kan je je ongetwijfeld onderscheiden. Maar het is moeilijk om te bepalen waar de grens ligt omdat je de rekruteerder die je schrijfsels leest niet kent. En uit een steekproef van de Franse site www.konbini.com blijkt dat de meeste rekruteerders er niet echt op zitten te wachten om eens goed te kunnen lachen terwijl ze cv’s aan het screenen zijn.

Helpt humor in je cv om je te onderscheiden

Opvallen?

Hoe kan je tussen honderden andere sollicitanten opvallen met je cv ? Hoe zorg je ervoor dat een rekruteerder net bij jouw kandidatuur “blijft hangen” en je uitnodigt voor een gesprek? Er zijn al liters inkt gevloeid over het maken van een onderscheidend cv. Jezelf verkopen zoals je op e-bay zou doen, een cv opbouwen zoals je een Lego-huisje bouwt, je cv opbouwen als een marketingtool, er is van alles over te vinden. Vandaar dat we ons de vraag stelden of humor op een cv je kansen vergroot. Is humor immers niet iets wat ons bindt? Lagen de kiemen van de deelcultuur die we vandaag allemaal koesteren door zaken door te geven op Facebook,  Twitter en LinkedIn niet in de mopjes die we elkaar in de begindagen van internet doorstuurden? Dan zou je, in een wereld waarin toch al niet veel wordt gelachen, toch verwachten dat een humoristische noot, goed zal onthaald worden.

 

Blijft het taboe?

We weten allemaal dat lachen gezond is en goed is om je ontspannen. Het nut van humor staat boven kijf. Nog nooit zijn er zoveel succesrijke stand up comedians geweest als vandaag. Wellicht omdat nog nooit zoveel mensen er nood aan hadden om even te kunnen vluchten uit de stress en de dagelijkse beslommeringen. Maar humor in je cv lijkt toch een brug te ver. De Franse site www.konbini.com nam de proef op de som. Met een aantal grappig opgestelde, goed geschreven motivatiebrieven en cv’s, met woordspelingen die bij iedereen met een beetje gevoel voor humor een glimlach op de lippen toveren. De opstellers stuurden diverse soorten humoristische brieven uit. Daarin probeerden ze medelijden op te wekken – “ik heb een chaotisch parcours afgelegd maar ik heb de laatste vijf jaar in totaal toch ervaring opgedaan op 7 verschillende stageplaatsen” met in de bijlage ook een brief van de zogenaamd wanhopige moeder van de kandidaat– tot arrogantie: “ik surf van succes naar succes in de bedrijfswereld en wil ook uw onderneming daarvan mee laten profiteren. U zou een ongelooflijke kans missen als u mij niet uitnodigt.” – en ze noteerden welke reacties erop kwamen. En die waren over het algemeen weinig positief te noemen. Ze gingen van zeer zuur – “We hebben ernstigere zaken aan ons hoofd dan op uw onzin in te gaan” tot redelijk sympathiek – “We appreciëren uw goede schrijfstijl maar we hebben op dit moment geen ruimte voor mensen die vooral daarin uitblinken” – maar ze hadden één gemeenschappelijke noemer: ze verhoogden de kans op een job niet.

 

Beter voorzichtig zijn

Tenzij je solliciteert bij een bedrijf of organisatie waarbij creativiteit het hoogste goed is, laat je best humor in je cv en motivatiebrief achterwege. Solliciteren blijft een ernstige zaak en je toekomst hangt ervan af. Je beste humoristische sollicitaties zal je trouwens wellicht schrijven als je de job waarvoor je schrijft eigenlijk toch niet wil hebben. Het kan leuk zin om met de reacties op een humoristische sollicitatie een blog bij te houden, maar aangezien alles op internet blijft bestaan, kan dat dan weer toekomstige sollicitaties bemoeilijken. Als je een sterk ontwikkeld gevoel voor humor hebt, moet je er maar vanuit gaan dat je het nog altijd kan tonen, eenmaal je aangeworven bent.

Dinsdag 23 September 2014 om 14:48

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //