Hoe beoordeelt de rekruteerder je CV?

Als je een kijkje kon nemen in het hoofd van de personeelsdirecteur, zou je de perfecte motivatiebrief en het ideale CV kunnen opmaken. Gelukkig heeft iemand anders dat al voor jou gedaan!

Hoe beoordeelt de rekruteerder je CV?

De Amerikaanse website The Ladders nodigde 30 rekruteerders uit om cv's te lezen terwijl hun oogbewegingen werden geregistreerd. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat ze gemiddeld niet langer dan 6 seconden de tijd namen om een curriculum te bekijken. Dat is dus de tijdsspanne waarin jij voortaan je slag moet slaan.

 

Leve de bullets!

De logische conclusie luidt dat je CV boven alles overzichtelijk moet zijn. Gebruik dus geen lange zinnen, maar bullets. En kies voor een heldere, strakke lay-out met duidelijke hoofdingen. Kort gezegd moet de rekruteerder in één oogopslag zien wat je huidige job is, wat je daarvoor nog hebt gedaan en welke studies je hebt afgerond, het liefst met de relevante data erbij. Geen blabla dus.  

 

Relevante woorden

Verder glijden de ogen van de personeelsmedewerkers in hoog tempo over de tekst die er niet op de een of andere manier uitspringt, op zoek naar woorden die relevant zijn voor de vacature. Zijn ze op zoek naar een geboren organisator of een vlotte verkoper? Als je een minimum aan research doet naar de functie die je graag wil, weet je ongetwijfeld welke eigenschappen de werkgever zoekt. Doe er je voordeel mee.

 

Een foto werkt

Een andere opvallende vaststelling is dat rekruteerders relatief lang naar je foto kijken (gemiddeld 19% van die 6 seconden) als je die toevoegt. Denk daar dus goed over na! Als de rekruteerder zelf het internet gaat afschuimen om een functie in te vullen, heb je minder keuze. De meeste gebruikers van LinkedIn hebben een foto, al was het maar omdat je uit de toon valt als je niet eens de moeite hebt genomen om een foto te uploaden. Wat meteen opvalt, is dat lang niet iedereen de ideale uitstraling heeft: uiterst professioneel, maar liefst ook bijzonder sympathiek. Omdat het moeilijk is om zoiets vaags als uitstraling zelf te beoordelen, is er Photofeeler.com. Op die website kan je je foto's uploaden, waarna andere gebruikers ze beoordelen op hoe invloedrijk, beminnelijk en competent je eruitziet. 

Maandag 23 Juni 2014 om 15:12

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //