Hoe dichter je bij huis werkt, hoe gelukkiger je bent

Geen files, geen stress: wanneer je in eigen regio werkt, is het leven een stuk mooier. Sterker nog: hoe dichter bij huis je aan de slag bent, hoe beter. Dat blijkt alvast uit een recent onderzoek.

Hoe dichter je bij huis werkt, hoe gelukkiger je bent

Files geven ons met z'n allen ongelooflijk veel stress. De gemiddelde Vlaming is dagelijks makkelijk een aantal uren onderweg terwijl de structurele files jaar na jaar langer worden. Een straatje (autosnelweg) zonder einde?

 

Kwart van Belgen wil veranderen

Uit een zopas gevoerd onderzoek van HR-dienstverlener Partena blijkt dat een kwart van de werkende Belgen bereid is om van werk te veranderen, als ze daardoor minder lang onderweg zijn. Bij jongeren is dat zelfs voor één op de drie het geval. 16% van de respondenten is zelfs bereid om loon in te leveren in ruil voor een  job dichter bij huis - gemiddeld 129 euro netto, zo blijkt. Gaat het om pendelaars die dagelijks langer dan een uur onderweg zijn, dan zijn die zelfs bereid om 177 euro in te leveren.

 

Realiteit overtreft onderzoek

Het onderzoek toont ook aan, zij het niet rechtstreeks, dat het niet voor iedereen kommer en kwel is wanneer het aankomt op woon-werkverkeer. Uit de cijfers van het onderzoek blijkt immers dat de Belgische woon-werkafstand gemiddeld 21 km bedraagt. Dat lijkt een vrij normale afstand om dagelijks te overbruggen. De grootste pendelaars zijn Limburgers, met gemiddeld 43 km per dag. Het vermoeden is er dat de realiteit op dat vlak de resultaten van het onderzoek overtreft want het aantal Limburgers dat dagelijks richting Brussel of Antwerpen rijdt voor zijn of haar job is gigantisch. De Limburgers worden op dat vlak gevolgd door de West-Vlamingen (31 km). Niet toevallig gaat het om provincies die zich aan beide uithoeken van het land bevinden. Brusselaars werken met een job op 8 km dan weer het dichtst bij huis.

 

Dit zijn alvast nog een aantal opmerkelijke resultaten van het onderzoek dat werd gevoerd onder 1.000 werkende Vlamingen tussen 18-65 jaar:

 

- 28% van de werkende bevolking is langer dan een uur onderweg tussen woon- en werkplaats, dat is bijna één op de drie.

- 60% van wie dicht bij huis (minder dan 15 min.) werkt, is erg tevreden over zijn job. Bij 'lange' pendelaars (die meer dan 1 uur over hun woon-werkverkeer doen), is dat slechts 42%.

- Hogeropgeleiden werken vaker ver van huis dan laaggeschoolden. (respectievelijk 44% en 24%)

- 75% van de 'lange' pendelaars wil dichter bij huis werken. Opmerkelijk is dan wel dat slechts één op de tien van hen actief op zoek is naar een andere job.

- 60% van diegenen die dagelijks meer dan een uur pendelen, gelooft niet dat er streekgebonden jobs zijn voor hen.

- Wie langer onderweg is, lijkt volgens het onderzoek ook minder tevreden over zijn leven in het algemeen: 15% van de 'lange' pendelaars uit zich niet tevreden over zijn of haar leven. 43% klaagt over onvoldoende beweging. Dat is slechts 15% voor wie dicht bij het werk woont.

Zaterdag 16 Juni 2018 om 14:0

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //