Hoe lang blijf je best bij je eerste werkgever?

Als je na je zware studies en een moeizame zoektocht eindelijk een job te pakken hebt, blijkt in de praktijk vaak dat die toch niet helemaal biedt wat je ervan verwachtte. Probeer je dan zo snel mogelijk bij je werkgever weg te geraken of bijt je een poosje door de zure appel?

Hoe lang blijf je best bij je eerste werkgever?

En wat als je je wel goed voelt maar al snel merkt dat er weinig carrièremogelijkheden zijn? Op de vraag hoe lang je best bij je eerste werkgever blijft, bestaat geen eenduidig antwoord. Maar het is wel aangewezen goed op een aantal signalen te letten. 

 

40% is ontevreden

Uit het recentste jaarlijkse werknemersonderzoek van hr-dienstenleverancier Securex blijkt dat 40% van de pas aangeworven medewerkers al in het eerste jaar van tewerkstelling uitkijkt naar een andere job. En 15% vertrekt ook effectief. Aan de basis daarvan liggen teleurstelling over de jobinhoud en de doorgroeimogelijkheden, het gebrek aan kansen voor zelfontplooiing,  een gebrek aan erkenning, teleurstelling over de bedrijfscultuur en ontevredenheid over de ondersteuning door leidinggevende en collega’s. Pas aangeworven medewerkers die snel willen vertrekken, geven aan dat ze vooral duidelijkheid, structuur en erkenning missen. Dat is wat volgens hen een job aantrekkelijk maakt.  

 

Niet te snel opgeven….

Als je aan je professionele loopbaan begint, mag je hoe dan ook niet verwachten dat je daarmee je eerste stappen zet op een pad dat altijd over rozen zal lopen. Het leven van een professional zit nu eenmaal anders in elkaar dan dat van een student. Terwijl je als student kon “brossen” en via het kopiëren van de nota’s van vrienden wel nog een inhaalbeweging kon maken, moet je er in de professionele wereld elke dag staan. Misschien moet je dus wel even doorbijten, want uit het onderzoek van Securex blijkt ook dat werknemers die toch het hele jaar gebleven zijn, uiteindelijk toch wel een grotere tevredenheid aan de dag leggen over de jobinhoud. Werken voor een werkgever is een beetje zoals getrouwd zijn: je mag bij de eerste moeilijkheid of tegenslag niet zomaar opgeven. Je kan ook een voorbeeld nemen aan wat er vaak in de voetbalwereld gebeurt: je ziet er spelers met veel talent ongelukkig zijn omdat ze in het begin dat ze bij een nieuwe club zijn weinig speelkansen krijgen omdat ze zich nog moeten aanpassen. Vaak is het op de tanden bijten tot die aanpassingsperiode voorbij is om daarna des te meer te schitteren.

 

….maar ook niet te lang blijven als het echt niet gaat

Maar soms helpt het niet om door te bijten. Het kan uiteraard dat je het echt moeilijk hebt bij je eerste werkgever. Zeker als je een baantje hebt aangenomen onder je niveau. In dat geval moet je snel uitkijken naar iets anders. Andere sterke signalen die aangeven dat je best niet te lang wacht om bij je eerste werkgever op te stappen, zijn dat je job je echt niet interesseert, dat je snel het gevoel hebt dat je er niets zal leren of dat je werk je angstzweet en stress bezorgt. Ook als je ziet dat je werkgever in slechte papieren zit, probeer je beter een nakend ontslag voor te zijn.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Dat je niet levenslang bij je eerste werkgever zal blijven is een vanzelfsprekendheid geworden. Maar te snel (moeten) veranderen is natuurlijk ook niet zo goed. Probeer dat te vermijden door al bij je sollicitatie heel concreet inzicht te krijgen in de jobinhoud, in de bedrijfscultuur en in de samenstelling van het team waarin je terecht zal komen.

Dinsdag 7 Januari 2014 om 11:17

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //