Hoe overleef je je eerste jaar als leerkracht?

Het eerste jaar als startende leraar is het zwaarste: pas afgestudeerden hebben moeite met klasmanagement, de lesvoorbereidingen die zich opstapelen en alle bijkomende opvoedkundige taken. Wij geven 10 tips om dat eerste schooljaar glansrijk te doorstaan.

Hoe overleef je je eerste jaar als leerkracht?

1. De eerste dag is bepalend en zal de trend zetten voor de rest van het jaar. Hang niet meteen de toffe peer uit, minder streng worden kan later nog.

2. Lesgeven is een beetje toneelspelen. Als leerkracht entertain je je leerlingen door humor in de lessen te verwerken en probeer je hen elke les te boeien met interessante stof.  Je klas is je podium, break a leg!

3. Die ene leerling waarmee het niet wil lukken, dat kent elke leerkracht. Hij of zij kan het bloed van onder je nagels halen. Probeer in elk kind iets goeds te zien. Het is namelijk aan jou als volwassene om de negatieve cirkel te doorbreken.

4. Leer het loslaten… na school, in het weekend of tijdens de vakantie. Ga op restaurant, boek een weekendje weg of plan een luie avond in de zetel.

5. Je hebt grootse plannen voor je klas en tal van nieuwe ideetjes die je meteen wil toepassen. Denk eraan, het eerste jaar gaat vaak over overleven: goed genoeg is al een dikke pluim waard.

6. In de opleiding word je overstelpt met methodiek en didactiek. Het onderdeel klasmanagement wordt dan weer vluchtig aangehaald tijdens een projectweek. Schaf je een goede gids voor klasmanagement aan, je zal het nodig hebben.

7. De ‘bijkomende’ takenpakketten zijn niet te onderschatten: oudercontacten, vergaderingen, een schoolfeest organiseren, opdienen tijdens de eetdagen,…  Begin tijdig aan de voorbereidingen.

8. Wees consequent. Punt.

9. Val af en toe van je voetstuk. Leerlingen willen soms een gekke juf zien of de mens achter de wiskundeleraar leren kennen.

10. Het einde van het schooljaar lijkt ver, maar komt er toch aan. En daarna begint je tweede jaar. Ook niet makkelijk, maar je hebt al een pak meer ervaring om op terug te vallen.

Met dank aan I. Verschueren, die meer dan dertig jaar geleden haar eerste jaar als leerkracht doorstond en ondertussen tal van starters succesvol begeleidde.

Maandag 27 Oktober 2014 om 15:58

Eveline Janssens

// //
// // //
// // // //