Hoe reageren als je collega ontslagen wordt?

Als je bij een bijltjesdag je collega huilend ziet binnenkomen, dan is dat ook voor jou een emotionele gebeurtenis. Hoe ga je ermee om?

Hoe reageren als je collega ontslagen wordt?

Als iemand de laan wordt uitgestuurd met wie niemand het goed kon vonden, of van wie iedereen het erover eens was, dat ie meer een blok aan het been was dan wat anders, dan zullen weinigen moeite hebben met het ontslag. Zijn of haar verdiende loon, heet het dan. Anders ligt het bij mensen die hun job naar ieders aanvoelen prima doen en die goed in de groep liggen.

 

Survivors guilts

Als overblijver krijg je gegarandeerd last van een schuldgevoel dat men ook wel eens aanduidt met de term survivors guilt. Deze term verwijst oorspronkelijk naar de schuldgevoelens van mensen die de Holocaust of grote rampen overleefden, maar ook wie mag blijven bij een ontslagronde kan er last van krijgen. De achterblijvers beseffen dat het lot immers net zo goed hen had kunnen treffen, ze voelen dat de sfeer verandert, dat de onzekerheid toeneemt. 

 

Zoek geen troost bij de ontslagene

De emoties bij het ontslag van een collega kunnen zo sterk worden, dat sommigen zelf in huilen gaan uitbarsten en dan troost zoeken bij diegene die ontslagen wordt. Maar dat is toch wel een beetje wrang, want uiteindelijk is diegene die wordt weggestuurd wel het grootste slachtoffer. Als het ontslag van een collega je emotioneel diep raakt, zoek je dus best troost bij andere blijvers of bij vrienden of familie. 

 

Een kantelmoment

Een andere manier om je emoties bij het ontslag van een collega onder controle te houden bestaat erin om die gebeurtenis voor jezelf als een kantelmoment te zien, waarop je nadenkt over je werk, je carrière en je toekomstplannen. Maak een plan B voor de toekomst zodat je die met minder angst tegemoet ziet en probeer positief te blijven. Ook de hr-dienst moet op dergelijke momenten altijd een luisterend oor hebben voor de vragen waar je mee zit.

Dinsdag 10 September 2013 om 13:40

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //