Hoeveel kan je verdienen met freelancen?

Dat freelancen in de lift zit, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Freelancers kiezen hun eigen uren en vullen hun job in zoals ze zelf willen. Maar verdienen ze er ook iets aan?

Hoeveel kan je verdienen met freelancen?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het gemiddelde uurtarief van de freelancer bedraagt 52 euro per uur. Dat blijkt uit de laatste gegevens van Freelancenetwork.be, het platform dat zo’n 27.000 freelancers en bedrijven met elkaar in contact brengt. De website baseert zich op de uurtarieven van 2.272 freelancers die zich registreerden in 2016.

Ook Unizo voerde in 2016 een tariefbevraging uit, bij een groep van 510 freelancers. Bijna de helft (47%) rekent een uurtarief aan tussen 30 en 70 euro. De andere ‘helft’ (40%) hanteert een tarief boven de 70 euro. Deze groep is gegroeid ten opzichte van 2015, toen 37% meer dan 70 euro aanrekende. De klein- en grootverdieners zijn in de absolute minderheid: slechts 5% vraagt minder dan 30 euro per uur, en 7% rekent op meer dan 110 euro per uur. In deze laatste groep gaat het hoofdzakelijk om financiële consultants, HR-consultants, interimmanagers en coaches.

 

Zijn dit bedragen waar je als gewone werknemer van gaat duizelen? Onthoud dan even dat een freelancer en werknemer niet te vergelijken zijn. De opdrachtgever betaalt geen sociale bijdragen voor een freelancer, noch pensioenopbouw, hospitalisatieverzekering, bedrijfswagen, gsm-kosten, dertiende maand, maaltijdcheques, vakantiedagen,… Je zet het uurtarief van een freelancer dan ook best naast de totale kostprijs van een werknemer - bruto salaris inclusief werkgeversbijdragen en verzekeringen.

 

Een uurtarief zegt trouwens ook niet alles. Een freelancer moet er rekening mee houden dat hij per dag geen 100% gefactureerde uren zal hebben, zegt Michel Piedfort van Freelancenetwork.be. Volgens hem is het realistischer om vijf uur te kunnen factureren aan 50 euro dan zeven uur aan 33 euro. Veel freelancers vragen ook een vaste projectprijs in plaats van een uurtarief.

 

Welk jaarinkomen houdt een freelancer dan gemiddeld over in Vlaanderen? Zo’n 13% van de bevraagde freelancers bij Unizo verdient jaarlijks tussen de 20.000 en 40.000 euro, 14% schommelt tussen de 40.000 en 60.000 euro en 24% verdient tussen de 60.000 en 100.000 euro per jaar. 9% moet het stellen met minder dan 20.000 euro per jaar. Let wel, dan gaat het over de zelfstandigen in hoofdberoep. Freelancers met een vennootschap verdienen doorgaans meer.

 

En wat vinden de freelancers zelf van hun financiële situatie? De meeste respondenten geven aan een vrij goed (56%) of zelfs zeer goed (5%) inkomen te hebben. 29% zegt maar net genoeg te verdienen om rond te komen, en 8% stelt te weinig te verdienen om de eindjes aan elkaar te knopen. 2% verdient veel te weinig en zit in financiële problemen, luidt het bij Unizo.

Donderdag 6 Oktober 2016 om 15:0

Gerlinde De Bruycker

// //
// // //
// // // //