Hulp vragen van je netwerk doe je zo!

Als het tijd wordt voor een nieuwe uitdaging in je professionele leven, is de tijd om een beroep te doen op het netwerk dat je als professional hebt uitgebouwd. Maar daar denk je best eerst eens goed over na. Want je wil de mensen op sleutelposities natuurlijk niet om de haverklap lastigvallen om een gunst te vragen...

Hulp vragen van je netwerk doe je zo!

Doe eerst je research
Zorg ervoor dat je perfect weet wat je wil: welke functies bij welke bedrijven, bijvoorbeeld. Ook je cv moet op punt staan voor je hulp vraagt, net als je profiel op LinkedIn. Als de missing link tussen jou en je droomjob meteen in actie schiet en de personeelsmanager van een potentiële werkgever opbelt, dan sta jij niet met je mond vol tanden.  

 

Breng je contacten niet in verlegenheid

Terwijl je je oriënteert op de arbeidsmarkt mag en moet je misschien wel solliciteren voor alle jobs die ook maar enigszins binnen je bereik liggen. Maar je moet wel zeker van je stuk zijn als je de cavalerie vraagt om je te hulp te schieten: afhaken voor een job die je wordt aangeboden dankzij de hulp van een professioneel contact is not done.

 

Wees redelijk

In principe mag je iedereen een gunst vragen, maar het is wel zo verstandig even bij jezelf na te gaan of je vraag redelijk is. Wat je zelf moeilijk zou vinden als de rollen omgedraaid werden, vraag je beter niet aan een ander. Toon ook altijd je dankbaarheid als iemand je te hulp schiet, hoe klein zijn of haar inspanning ook was! Een bedankbriefje kost weinig moeite, maar maakt een enorm verschil! 

 

En als het echt niet anders kan...

Als je de regels hierboven hebt gevolgd en het resultaat is niet wat je gehoopt had, dan is het soms onvermijdelijk om mensen lastig te vallen. Als iemand beloftes maakt en die telkens weer vergeet, mag je na verloop van tijd wel beleefd vragen wat er is gebeurd met... Idem dito voor een bedrijf dat je uitnodigt voor een sollicitatiegesprek, maar na afloop niets meer van zich laat horen: in zo`n geval mag je wel degelijk vragen hoever het staat met de aanwervingsprocedure. Drie keer hetzelfde vragen is wel het maximum. 

Maandag 2 December 2013 om 16:3

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //