“Ik heb mijn ontslag ingediend maar heb er nu spijt van”

Je hebt een complete off day en dient in een opwelling je ontslag in bij je baas. Je bent opgelucht en blij, tot je de volgende dag wakker wordt… en je toch terug wil naar je oude baan. De hamvraag: hoe doe je dat?

“Ik heb mijn ontslag ingediend maar heb er nu spijt van”

Scenario 1: je baas geeft je bedenktijd

Ben je een waardevolle werkkracht, dan is de kans groot dat je baas zal proberen op je in te praten. Vermoedelijk geeft hij je na afloop enige bedenktijd en kom je wellicht zelf tot de conclusie dat het een tijdelijk dipje was, dat je behoefte had aan een schouderklopje en dat het wel allemaal weer zal loslopen. Wie weet gooit je baas er als extra stimulans nog een promotie of loonsverhoging tegenaan. Dat is de meest ideale situatie.

 

Scenario 2: je baas aanvaardt je ontslag

Heel anders wordt het wanneer je baas je ontslag heeft aanvaard en ondertussen de nodige regelingen treft om je vertrek op een efficiënte manier af te handelen. Daarna even bij hem binnenlopen om doodleuk te melden dat je wil terugkeren op je passen ligt een stuk gevoeliger.

 

Wacht niet te lang

Wil je terug naar je oude werkplek, laat er dan geen gras over groeien. Vraag een gesprek met je baas om de boel terug recht te trekken. Hoe sneller je dat doet, hoe beter je aan damage control kan doen. Ook in het hoofd van je baas moet het immers langzaam bezinken dat je er vandoor gaat. Zolang hij dat proces niet heeft afgerond, zal hij nog steeds openstaan voor het feit dat je terugkomt op je beslissing.

 

Kaart de problemen eerlijk aan

De beste manier om je spijt te betuigen is via een gesprek met je baas waarin je de nadruk legt op jezelf en op het feit dat één en ander je helemaal niet lekker meer zat. Maak daarbij eveneens duidelijk dat je zelfs bij het aankondigen van je ontslag nog steeds honderd percent toegewijd was. Was je je job echt beu, weet dan dat er bij je terugkeer niets zal veranderd zijn. Stel jezelf in dat geval zeker de vraag of het wel een goed idee is om terug te keren. Had je andere problemen zoals te weinig carrièrevooruitzichten, een slecht functionerend team of een ondermaats salaris, kaart dit dan zeker aan. Leg tijdens het gesprek zeker het accent op je vaardigheden en vat kort samen wat je realisaties waren voor het bedrijf en welke meerwaarde die hebben opgeleverd. Het zal je baas alvast sterken in zijn beslissing om jou terug aan boord te nemen. Bottom line: wees steeds eerlijk, verzin geen dingen. Het feit dat je plots terugkrabbelt moet je ook niet als iets onoverkomelijk beschouwen. Mensen blijven mensen, met al hun gevoeligheden. Dat weet je baas ook. In heel wat gevallen zal hij zelf een zucht van opluchting slaken als je blijft. Mogelijk zal hij naar de toekomst toe een stuk alerter zijn en je regelmatiger feedback vragen. Al bij al kom je er dan eigenlijk helemaal niet zo slecht uit.

 

Let op!

Weet wel dat een werkgever vanaf het moment dat je officieel je ontslag hebt gegeven niet verplicht is je terug in dienst te nemen wanneer jij dat plots weer wil. Als hij je terug aan boord haalt, is dat een vrije keuze. Sterker nog: wanneer hij weigert, zit er voor jou niets anders op dan de wettelijk voorziene opzegtijd naar best vermogen uit te doen.

Dinsdag 13 Augustus 2013 om 9:51

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //