In juni afgestudeerd, in september een eigen bedrijf

Als je je de zoektocht naar een job wil besparen, kan je natuurlijk ook je eigen baas worden. Peter Jouret toont hoe het kan.

In juni afgestudeerd, in september een eigen bedrijf

Als je je de zoektocht naar een job wil besparen, kan je natuurlijk ook je eigen baas worden. Peter Jouret studeerde in 2011 af als master in de handelswetenschappen en heeft intussen zijn eigen bedrijf: Jouret Mobile Solutions, dat mobiele cloudcomputingsoftware voor het inventariseren en beheren van geo-informatie ontwikkelt.

 

Peter Jouret ging niet over één nacht ijs. “Het zat al een hele tijd in mijn achterhoofd dat ik een eigen zaak wilde opstarten”, zegt hij. “Maar ik wist heel goed dat je daar niet zomaar aan begint. Ik heb mijn bachelor in toegepaste informatica dan ook eerst aangevuld met een postgraduaat it-management en een master in de handelswetenschappen. Tijdens mijn opleiding werkte ik al een project uit en in september 2011 kon ik na veel bijkomende voorbereidingen - onder meer gesprekken met Unizo, het Innovatiecentrum, het Participatiefonds - mijn bvba oprichten, waar we nu met 4 mensen werken: een fulltime senior programmeur, een parttime senior programmeur, een freelance project-lead en ikzelf.”

 

Hulp bij businessplan

Jouret focust op de ontwikkeling van mobiele B2B-oplossingen voor bepaalde niches. “Binnen de grote waaier aan applicaties op iOS App Store van Apple en op Android van Google zoeken we naar nicheclusters. Vervolgens maken we één generieke app van zo’n cluster. Een flexibele app die mits enkele aanpassingen toepasbaar is voor verschillende bedrijven. Zo kunnen wij apps aanbieden, binnenin een bepaalde niche, op een goedkopere en betere manier. Onze verticale focus bestaat uit twee pijlers: applicaties ter ondersteuning van één of meerdere bedrijfsprocessen en applicaties ter ondersteuning van de marketing. Tegen februari 2012 zouden we onze eerste afgewerkte applicatie klaar moeten hebben.” Nadat Peter Jouret zelf een businessplan had opgemaakt van een tachtigtal pagina’s, klopte hij aan bij de startersservice van Unizo die hem een duidelijk antwoord kon geven op tal van vragen. “Omdat ik al enkele jaren heel gemotiveerd had nagedacht en goed mijn sector kende, moest ik aan mijn businessplan niet veel meer veranderen. Mijn financieel plan heb ik kunnen bijspijkeren dankzij een speciaal softwarepakket van Unizo, zodat ik een duidelijk zicht kreeg op het bedrag dat ik nodig had om van start te kunnen gaan. Nog altijd is de mislukking van veel startende bedrijven te wijten aan een gebrek aan voldoende startkapitaal.”

 

Zoektocht naar geld

“Geld vinden was echter geen sinecure. De banken beweren wel dat er voor een goed businessplan altijd kredieten ter beschikking zijn, maar mijn ervaring is toch enigszins anders. Diverse banken toonden zich enthousiast over mijn businessplan, maar als puntje bij paaltje kwam, eisten ze allemaal dat ik persoonlijk of iemand anders borg zou staan voor 100% van het geleende bedrag, hoewel ik ook via de Participatiemaatschppij Vlaanderen (PMV) een waarborgregeling zou krijgen, goed voor een borg van 75%. Na lang onderhandelen heb ik uiteindelijk toch een bank gevonden die akkoord ging met 25% persoonlijke waarborg in combinatie met de staatswaarborg van 75%.”

 

Doorzetten

Ondanks de moeilijke zoektocht naar financiering blijft Peter Jouret een enthousiast pleitbezorger van het ondernemerschap. “Als je een goed idee hebt, moet je er echt voor gaan. Als je gelooft dat je kan slagen, zal je ook slagen. Velen zullen je het ondernemerschap proberen af te praten, maar laat je vooral niet tegenhouden. Heel interessant in dat verband is het boek ‘Eindelijk eigen baas’ van Gunnar Michielssen. De auteur geeft daarin eigenzinnige adviezen rond ondernemen. Eén die hij eraan had mogen toevoegen is volgens mij dat je er 100% voor moet gaan. Ik geloof niet in zelfstandig zijn in bijberoep. Want dat wil volgens mij zeggen dat je zelf niet in je kansen als ondernemer gelooft. Het is ook heel belangrijk om naar buiten te komen met je ideeën en op zoek te gaan naar tips rond financiering, subsidies en personeel bij andere starters.” 

Zaterdag 28 Februari 2015 om 10:18

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //