Internet: beveilig gevoelige informatie

Tips voor sterke paswoorden, beveiligde computers en accounts zonder lekken. Want vandaag de dag liggen hackers, bedrijfsspionnen en internetdieven op de loer.

Internet: beveilig gevoelige informatie

Paswoorden

Je geboortedatum, de naam van je huisdier/kinderen/woonplaats zijn te voor de hand liggend als wachtwoord. Graaf wat dieper. Kies de naam van een overgrootouder of een plek waar je als kind op vakantie bent geweest. Wissel cijfers en letters af en integreer hoofdletters voor extra veiligheid.

 

Variatie

Kies verschillende paswoorden voor je accounts en e-mailadressen. Te veel om allemaal te onthouden? Gebruik een app of online ‘password keeper’ om deze te onthouden.

 

Phishing

Let op voor phishing mails. De mails lijken van bedrijven uit je professionele kring te komen. Ze proberen je te overtuigen om gevoelige informatie prijs te geven door je te vertellen dat er iets mis is met je account. De e-mailadressen zijn vals en de bedoelingen allesbehalve netjes. Meteen als ‘Phishing’ markeren dus.

 

Downloads

Let op met downloads. Alleen bestanden van bronnen die je vertrouwt, mag je binnenhalen. Vertrouw je het niet of twijfel je? Altijd het zekere voor het onzekere nemen en je buikgevoel volgen.

 

Antivirus

Vraag aan de ICT-dienst om je laptop of pc te voorzien van een uitgebreid antivirusprogramma. Zet een jaarlijkse herinnering in je agenda voor een update. En voer de update elk jaar netjes uit.

 

Identiteit

Wees zuinig op je eigen persoontje. Strooi je persoonlijke gegevens evenals je uitgebreid professioneel profiel niet zomaar rond. Voor oplichters is deze informatie veel waard.

 

Documenten delen

Zit je even te flexwerken op een openbaar netwerk? Schakel het ‘netwerken zoeken’ en ‘delen van documenten’ uit. Je weet nooit wie meekijkt.

 

Stand-by modus

Stel het vergrendelingsscherm van je laptop op scherp. Als je niet aan je pc zit of je bespreekt even wat met een collega, gaat je pc automatisch op slot. Dat is inderdaad soms wat vervelend, maar zo vermijd je dat gevoelige informatie in de verkeerde handen valt.

Maandag 23 Mei 2016 om 10:35

Eveline Janssens

// //
// // //
// // // //