Jammer maar helaas: zo herken je een mislukte sollicitatie

De tijd gaat verschrikkelijk traag als je na een sollicitatiegesprek moet wachten op feedback van een potentiële werkgever. Maar soms kan je al snel je verwachtingen bijstellen. Volgende signalen geven aan dat de interviewer geen verdere interesse heeft.

Jammer maar helaas: zo herken je een mislukte sollicitatie

1. De interviewer is afgeleid

Sollicitatierondes zijn vaak erg vermoeiend voor de interviewers, maar het blijft een slecht teken als hij of zij afgeleid raakt terwijl jij vol vuur aan je uitleg bezig bent. Het is perfect mogelijk dat je gewoon wat bondiger moet antwoorden, dus laat je hierdoor niet ontmoedigen. Je bent er nu toch, dus maak er het beste van.

 

2. Focus ligt op kwaliteiten die jij niet hebt

Als de werkgever keer op keer de nadruk legt op de zwakke punten in je profiel, dan moet je al een groot wit konijn in je hoge hoed hebben om hem nog te overtuigen. Je kan in zo'n geval niets anders doen dan de aandacht vestigen op je sterke punten. Hoe dan ook mag je jezelf nooit defensief opstellen als blijkt dat je niet helemaal in het gevraagde profiel past. Jij hebt andere kwaliteiten, en daar mag je best trots op zijn.

 

3. Je krijgt ongevraagd advies

Als het gesprek wordt afgesloten met goed bedoeld advies voor de volgende gesprekken die je zal voeren, is het kalf wellicht verdronken. Probeer hoe dan ook goed te luisteren, ook als je teleurgesteld bent, want het advies van een ervaren rekruteerder is goud waard.

 

4. Het gesprek eindigt te snel

Als je merkt dat de interviewer haast heeft om een punt te zetten achter het gesprek, is je kans om de job in de wacht te slepen waarschijnlijk verkeken. Hoe dan ook is elk sollicitatiegesprek een nuttige ervaring, ook al is dat idee op korte termijn een schrale troost.  

 

5. "Er zijn veel kandidaten..."

Het hoeft geen fatale hint te zijn als je gesprekspartner laat vallen dat er erg veel kandidaten zijn voor de vacature, maar je kan het ook moeilijk een gunstig signaal noemen. Nog zo'n veeg teken: een vaag antwoord als je vraagt naar de volgende stap in de sollicitatieprocedure. 

Maandag 26 Mei 2014 om 11:38

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //