Je cv pimpen met een MOOC?

Ook voor heel getalenteerde pas afgestudeerden wordt het er in 2014 niet makkelijker op om een job te vinden. Maar internationale ontwikkelingen geven aan dat je sneller aan de bak kan komen als je op je cv kan zetten dat je een MOOC (Massive Open Online Course) hebt gevolgd aan één of andere prestigieuze universiteit. Het aanbod is alvast indrukwekkend.

Je cv pimpen met een MOOC?

Hype
Vanaf  deze maand pakt de UCL, de universiteit van Louvain-la-Neuve uit met vier MOOC’s, waaronder de cursus internationale mensenrechten, die beschikbaar zijn op het platform edX (www.edx.org). Dit is een eer, want edX is een platform dat door MIT en Harvard werd ontwikkeld om tegelijk aan veel mensen online les te kunnen geven en men wil hier enkel de betere universiteiten op toelaten. MOOC’s zijn al een tijdje een regelrechte hype in de internationale hogere onderwijswereld. Verschillende topuniversiteiten wereldwijd bieden zo iedereen de kans om bij hen les te volgen en massaal tekenen mensen in.  Het begon in de herfst van 2011 toen de universiteit van Stanford een eerste onlinecursus organiseerde over artificiële intelligentie. Ondertussen zijn er tal van universiteiten en bedrijven wereldwijd die dergelijke platformen en lessen aanbieden. Een van de belangrijkste spelers is Coursera (www.coursera.org). 

Maatschappelijk en persoonlijk belang

De voorstanders van MOOC’s zien de hype rond de MOOCs als de ultieme democratische onderwijsrevolutie, omdat ze deelnemers – jong en oud, in alle continenten van de wereld – de kans bieden om universitaire cursussen te volgen, waarvoor ze anders nooit de kans zouden krijgen. Maar er is natuurlijk nog meer dan dit algemeen maatschappelijke voordeel. De cursussen bevorderen ook de dialoog tussen deelnemers uit alle hoeken van de wereld en worden op die manier eigenlijk permanent nog verbeterd. En last but not least : deze cursussen bieden je een schat aan inzichten en als je ze volgt kan je er je cv aanzienlijk mee verrijken en dus zo voorsprong nemen op je concurrenten die voor eenzelfde job solliciteren. Met andere woorden: je kan er je cv mee optuigen om er op die manier bij potentiële werkgevers echt uit te springen. Bovendien is een MOOC niet noodzakelijk aan je schooltijd gekoppeld. Je kan, ook als je al aan het werk bent, een MOOC volgen en zo  aantonen dat je bereid bent om permanent bij te leren. 

 

Opletten voor de valkuilen

Onderwijsdeskundige Pedro De Bruyckere volgt het fenomeen van de MOOCs met interesse, maar heeft toch ook enkele bedenkingen. “Je inschrijven voor de cursus is één zaak, maar hem ook afmaken en slagen voor een proef, een andere”, stelt hij vast. “Eigenlijk betekent een MOOC pas echt een meerwaarde voor je cv en dus voor de potentiële werkgevers, als je de cursus ook tot een goed einde brengt.” Voorts vreest De Bruyckere dat het tot een wildgroei kan komen van MOOCs – onder meer omdat universiteiten dat als reclame gaan gebruiken – waardoor de waarde van het volgen ervan snel kan devalueren. “MOOCs mogen de troeven van het hogere onderwijs niet ondergraven, want les volgen aan een hogeschool of universiteit is veel meer dan een online cursus volgen. Zo’n cursus moet meer zijn dan een filmpje waarin een expert ex-cathedra kennis rondstrooit zonder dat het tot interactie komt. Met andere woorden: MOOCs zullen pas echt een meerwaarde bieden als ze terdege zijn geïntegreerd in bestaande opleidingen.” Dat kan nog een lang proces worden, maar in afwachting dat dit goed lukt, kan het volgens ons geen kwaad om één of meerdere MOOCs te volgen, waarmee je aantoont dat je bereid bent om je te engageren en meer te leren dan het leerprogramma van je richting je voorschrijft. 

 

Via deze links krijg je alvast een overzicht van het bijzonder ruime aanbod: ​http://www.bdpa-detroit.org/portal/index.php/comittees/high-school-computer-competition-hscc/29-education/57-moocs-top-10-sites-for-free-education-with-elite-universities.html en http://www.openculture.com/free_certificate_courses

Dinsdag 21 Januari 2014 om 11:10

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //