Je droomjob vinden via je netwerk: 4 cruciale stappen

“Ik ben enkele maanden geleden afgestudeerd en ben nu hard op zoek naar een job. Niet vanzelfsprekend in deze crisisperiode. Mijn vrienden zeggen dat ik meer moet netwerken, maar hoe begin ik daaraan?”

Michiel

Je droomjob vinden via je netwerk: 4 cruciale stappen

Het advies van Ellen Swennen van Careerfit

STAP 1: Lijst op wie je kent

Ga eerst en vooral na hoe je netwerk er op dit moment uitziet. Neem pen en papier en schrijf op wie je allemaal kent. Het zal je waarschijnlijk verbazen met hoeveel mensen je al in contact bent gekomen. Al je vrienden, familieleden, medestudenten, professoren en voormalige scoutsleiders behoren tot jouw netwerk. Misschien heeft één van deze kennissen wel een eigen bedrijfje of werkt die in de sector waarin jij een job zoekt. Vergeet zeker ook niet dat elk lid van jouw netwerk zelf een eigen netwerk heeft en jou dus met anderen in contact kan brengen. Maak gebruik van deze mogelijkheid en spreek je netwerk aan met een vrijblijvend bericht via mail of netwerksites als Facebook of LinkedIn waarin je toelicht naar welke functie je op zoek bent.

 

STAP 2: Sleutel aan je profiel op sociale media

Veel bedrijven, en in het bijzonder werving- en selectiebureaus, maken duchtig gebruik van netwerksite. Zorg dus dat je een Facebook-profiel hebt en dat je terug te vinden bent op LinkedIn. Geef in je headline duidelijk aan dat je op zoek bent naar een job en verduidelijk wat je precies wil. Het kan ook handig zijn om een e-mailadres op je publieke profiel weer te geven. Ook Twitter wordt meer en meer gebruikt door jobzoekers en rekruteerders. Probeer bijvoorbeeld eens de hashtag #bejobs om te zoeken naar een job of jezelf aan te bieden als werkzoekende

 

STAP 3: Ga naar events en beurzen uit de sector van je dromen

Op internet vind je tal van evenementen en beurzen specifiek voor je sector. Gewapend met een positieve attitude en je cv kan je op zo'n bijeenkomst wel eens geluk hebben. Stel je vooral sociaal op en probeer met de aanwezigen een praatje te slaan. Iedere aanwezige komt naar dergelijke evenementen om contacten te leggen, voel je dus zeker niet ongemakkelijk en ga actief op zoek naar je toekomstige werkgever of iemand die je bij een toekomstige werkgever kan introduceren.

 

STAP 4: Zorg dat de ander er ook iets aan heeft

Zoals bij zo veel dingen in het leven haal je ook uit netwerken wat je erin steekt. Ga er niet van uit dat de werkgever die je pas ontmoette je meteen zal willen aanwerven. Het is belangrijk dat je tijd investeert om de contacten die je hebt gelegd uit te bouwen tot duurzame relaties waar beide partijen beter van worden. Hoe meer je geeft, hoe meer je in ruil zal krijgen. En denk eraan, voor wat hoort wat. Netwerken moet voor beide partijen een voordeel opleveren. Investeer dus in de contacten die je een gunst wil vragen en bouw sociaal kapitaal op door ook eens iets voor iemand anders te doen.

 

Succes!


Careerfit is een nieuw rekruteringsbedrijf dat met een innovatieve aanpak een verfrissende topspeler wil worden in de rekruteringsmarkt. Als uitgangspunt wordt vertrokken van het individu, Careerfit wil ieders eigen ‘professionele identiteit’ in kaart brengen en zijn/haar talenten, basiswaarden, motieven en behoeften matchen aan de noden van bedrijven. Careerfit heeft een online platform waar talent in België zijn of haar eigen carrière kan doorlichten en inspiratie vinden in het maken van loopbaankeuzes.

Maandag 25 Februari 2013 om 14:44

// //
// // //
// // // //