“Je eerste loon geeft een bevrijdend gevoel”

Sil De Boeck aan het woord.

“Je eerste loon geeft een bevrijdend gevoel”

ID-Kit

Naam: Sil De Boeck

Woonplaats: Brussel

Leeftijd: 25

Opleiding:

  • Sint-Lucas Gent - Master Grafische Vormgeving (4 jaar)
  • Sint-Lucas Gent - Postgraduaat Brand & Packaging Design (1 jaar)
  • SYNTRA Brussel - Webontwikkeling (2 jaar)
  • Functie en bedrijf: Grafisch vormgever bij Zinnema en als freelancer (allebei in Brussel)

Je bent afgestudeerd in juni. Hoe is je carrièrepad sindsdien verlopen?

“Ik ben eigenlijk al langer aan het werk. Tijdens mijn opleiding webontwikkeling had ik maar twee dagen per week les. Omdat er nog drie dagen overbleven, begon ik opdrachtjes aan te nemen als grafisch ontwerper. Aanvankelijk voor één klant, maar al snel was ik met vijf projecten bezig. Ik werk dus ook al twee jaar als freelancer.”

 

En dat draait precies wel goed?

“Ja, ik rol nog altijd van de ene opdracht in de andere. Ik daag mezelf uit door allerlei werk aan te nemen. De ene keer maak ik een affiche voor een lokale toneelgroep, de ander keer werk ik samen met de Vlaamse Gemeenschapscommissie of neem ik huwelijksfoto’s voor een bevriend koppel. Ik probeer ook een goed contact te onderhouden met de mensen waarvoor ik al gewerkt heb. Dat werpt blijkbaar zijn vruchten af.”

 

Wou je altijd al graag zelfstandige worden?

“Niet bepaald. Ik heb altijd het idee gehad dat ik na mijn studies een vaste job zou zoeken. Maar het is anders gelopen: studies en werk zijn heel mooi in elkaar overgevloeid. Ik had nooit gedacht dat ik zou kunnen leven van mijn eigen opdrachten. Dat stimuleert mij ook om verder te gaan met het freelancen.”

 

Zie je in jouw omgeving veel jongeren die hetzelfde doen?

“Heel veel! De meeste van mijn vrienden hebben minstens een bijberoep, van schrijver tot houtbewerker. Of ze werken halftijds als freelancer voor zichzelf. Ze willen wel een vast loon verdienen, maar tegelijk hun eigen creativiteit niet opgeven. En dat is bij mij niet anders. Sinds kort werk ik halftijds bij Zinnema, het Vlaams huis voor Amateurkunsten in Brussel. Ik mag er enkele grote concepten uitdenken voor het nieuwe seizoen. Vanaf februari ga ik ook vier uur per week lesgeven bij SYNTRA, in grafische technieken.”

 

Toch zou je nog het liefst van al een vaste job willen, vertelde je mij.

“Ik zou inderdaad graag vijf à tien jaar ervaring opdoen in een grafisch bureau. Tijdens mijn stage in zo’n bureau heb ik enorm veel geleerd over het vak en hoe je dingen creatief kan aanpakken. Ik vind het freelancen heel leuk, maar ik besef dat ik de grafische sector in België nog niet goed ken. Sommige opdrachten moet ik weigeren omdat ze te groot zijn en ik nog te weinig ervaring heb.”

 

Kan je je nog inbeelden dat mensen vroeger 45 jaar bij één bedrijf werkten?

“Moeilijk. Ik denk dat mijn grootvaders carrière zo is geëindigd, maar dat heb ik nooit bewust meegemaakt. Mijn ouders runnen samen een zaak: ik heb hen altijd hard zien werken en dat zullen ze tot aan hun pensioen doen. Dus ik heb niet echt iets anders gekend. Ik denk dat afzwaaien met een gouden handdruk heel zeldzaam is geworden. In de creatieve sector, maar zeker ook in mijn generatie.”

 

Je woont en werkt in Brussel. Een boeiende omgeving voor een twintiger?

“Zeker. In mijn studentenstad Gent had ik het na vijf jaar een beetje gezien. Brussel was voor mij de logische keuze, omdat het een grotere stad was. Ik wil hier zeker nog een paar jaar blijven. Ik woon in het centrum van de stad en heb het gevoel dat ik de buitenwijken totaal nog niet ken. Het wemelt hier ook van de creatieve initiatieven die ik niet wil missen. Als ik niet in Brussel had gewoond, was mijn klantenbestand minder groot geweest, zeker weten.”

 

Werk je liever dan dat je studeerde?

“Als student leun je nog sterk op je ouders. Het moment waarop ik elke maand mijn eigen geld begon te verdienen, voelde aan als een soort bevrijding. Veel dingen vielen toen in de plooi. In je studententijd zit je met veel vragen over later, over wat je zal betekenen in het werkleven. Nu ik effectief een job heb, brengt dat meer rust in mijn hoofd. Ik weet intussen dat ik bepaalde dingen wel kan. Daarom denk ik dat ik het werkleven boven de studententijd verkies.”

 

Waar zie je jezelf over tien jaar staan?

“Ik hoop dat mijn vakgebied geen geheimen meer voor me heeft, dat mensen om mijn grafisch advies komen vragen en ik ze nog meer mogelijkheden kan geven. Het liefst in mijn eigen bureau, of in een collectief met enkele mede-ontwerpers. Ik wil ook graag een tijdje in het buitenland gewoond hebben, om dan ergens in Brussel een leuk huis te kopen dat ik zelf kan inrichten. Het moet een plek zijn waar ik me kan settelen, klaar voor het volgende deel van mijn leven.”

Zaterdag 18 Maart 2017 om 18:0

Gerlinde De Bruycker

// //
// // //
// // // //