Je eerste loon: hoeveel vraag je?

De onderhandelingen over het loon zijn veruit het meest gevreesde onderdeel van elke sollicitatie. Rekruteerders leggen de bal graag in jouw kamp, en dan kan het grote twijfelen beginnen. Hoe haal je het onderste uit de kan?

Je eerste loon: hoeveel vraag je?

 1. Tijdens de sollicitatieprocedure vragen rekruteerders vaak al wat je verwacht qua verloning. Laat zeker niet het achterste van je tong zien!​
   
 2. Vertel rustig dat geld voor jou minder belangrijk is dan jobtevredenheid, maar dat je graag het loon wil krijgen dat bij de functie past. Zoek uit wat er gangbaar is in de branche en leg zo mogelijk contact met collega’s voor meer details.
   
 3. Als je de laatste ronde haalt, is het belangrijk om te bedenken dat je al een voet tussen de deur hebt: de werkgever is duidelijk geïnteresseerd in je.
   
 4. Vroeg of laat wordt de gevreesde vraag opnieuw gesteld. Wie als eerste een bedrag noemt, zet de toon voor de rest van de onderhandelingen. Als je een te laag bedrag noemt, zal je toekomstige werkgever meteen toehappen. Met een te hoog bedrag lijk je dan weer een geldwolf.
   
 5. Vraag dus om een contractvoorstel op papier of probeer de hr-manager zover te krijgen dat hij een bedrag noemt. Dat kan je zonder veel omhaal een ‘goede onderhandelingsbasis’ noemen.
   
 6. Denk eraan: pas als je een voorstel op papier krijgt, heb je echt zicht op het loon en de extralegale voordelen.
   
 7. Vraag een dag bedenktijd en leg daarna je eigen aanbod op tafel. Bedenk dat je beter niet tot het uiterste gaat voor wat meer centen: als je goed presteert in je nieuwe job, zal je snel genoeg opklimmen in de hiërarchie.

Woensdag 10 Juni 2015 om 9:7

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //