Jeugdvakantie: wat is dat en heb jij er als starter recht op?

Ben je jonger dan vijfentwintig, heb je minstens één maand gewerkt als loontrekkende in het jaar dat je afstudeert, dan heb je recht op zogenaamde jeugdvakantie. Dat scheelt, want anders is het met je vakantiedagen als starter doorgaans maar povertjes gesteld. Wij leggen je graag uit wat die jeugdvakantie voor jou kan betekenen.

Jeugdvakantie: wat is dat en heb jij er als starter recht op?

Om het geheel snel duidelijk te maken, vertrekken we van een praktisch voorbeeld. Stel, je bent afgestudeerd in 2017 en je bent vervolgens aan de slag gegaan. Dan heb je in 2018 in principe recht op betaalde vakantiedagen mits aan een aantal voorwaarden werd voldaan. Het aantal betaalde vakantiedagen hangt af van het aantal dagen dat je effectief aan de slag was tijdens het zogenaamde vakantiedienstjaar. Dat is het jaar in functie waarvan je betaalde vakantiedagen worden berekend. (jaar x-1) Dat is in het geval van dit voorbeeld dus 2017. Heb je gedurende heel 2017 gewerkt, dan heb je recht op vier weken betaalde vakantie. Werkte je maar zes maanden, dan worden dat in principe twee weekjes. Was je minder dan zes maanden aan de slag, dan worden je betaalde vakantiedagen pro rata berekend.

 

Vakantie zonder werken

Maar zie daar, de jeugdvakantie. Kom je in aanmerking voor jeugdvakantie, dan kan je nog altijd genieten van vier weekjes vakantie, zelfs wanneer je in het vakantiedienstjaar onvoldoende dagen hebt gewerkt. Leuk toch?

 

Wanneer kom je in aanmerking?

Je moet op 31 december 2017 jonger zijn dan 25 jaar en je moet in 2017 minstens één maand in loondienst aan de slag zijn geweest. Nuance, de jeugdvakantie is enkel van toepassing in de privésector. Ging je aan de slag bij de overheid dan haal je bakzeil voor wat betreft die jeugdvakantie. Maak je gebruik van de jeugdvakantie dan moet je de volgende twee documenten sito presto bezorgen aan je uitbetalingsinstelling. Dat is ofwel de vakbond ofwel de Hulpkas. Het formulier C103-jeugdvakantie dat jezelf invult en het formulier  C103-jeugdvakantie dat je werkgever invult. Neem je je jeugdvakantie in juni en september op, dan moet je het formulier enkel invullen bij je vakantie in juni en daar uiteraard ook al op vermelden dat er in september nog een stukje vakantie aankomt.

Donderdag 30 November 2017 om 13:0

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //