Job van de toekomst: robotrechtenactivist

Er zullen in de toekomst heel wat nieuwe jobs worden gecreëerd waarvan we vandaag het bestaan niet eens kunnen vermoeden. Robotrechtenactivist is er zo ééntje. Dat vraagt om tekst en uitleg.

Job van de toekomst: robotrechtenactivist

Het is een feit dat robots steeds meer ingang vinden in het dagelijkse leven, in een bedrijfscontext, maar ook in huiselijke kring. Dit gegeven zal ook nieuwe noden creëren zoals technici die die robots onderhouden en dies meer. In een verre toekomst wanneer robots gesofisticeerder en intelligenter worden dan dat ze vandaag (al) zijn, zal er in die optiek ook een nieuwe job ontstaan, namelijk die van robotrechtenactivist.   

 

Eerlijke behandeling

Een robotrechtenactivist: dat zal iemand zijn die waakt over een eerlijke behandeling van huishoudelijke en industriële robots. Heeft dit een hoog sci-fi gehalte voor jou? Weet dan dat de Europese commissie al plannen heeft om (hoogintelligente) robots een wettelijke status te geven. Experts hebben de EU er al op attent gemaakt dat dit een conflict zou kunnen creëren met de mensenrechten. In een open brief waarschuwden meer dan honderdvijftig deskundigen op het gebied van robotica, kunstmatige intelligentie, recht, medische wetenschappen en ethiek de Europese commissie rond een voorstel dat voorziet in een speciale juridische status van 'elektronische personen' voor de meest geavanceerde, autonome robots. Niet onbelangrijk want het voorstel werd vorig jaar al in een resolutie door het Europees Parlement goedgekeurd.

 

Een nieuw tijdperk

Zo futuristisch lijkt de job van robotrechtenactivist in die context dus plots helemaal niet meer. ''De mensheid staat aan de vooravond van een tijdperk waarin steeds meer geavanceerde robots, bots, androïden en andere manifestaties van kunstmatige intelligentie klaar lijken te zijn om een ​​nieuwe industriële revolutie te ontketenen, die waarschijnlijk geen enkel onderdeel van de samenleving onaangetast laat. Het is van vitaal belang voor de wetgever om alle implicaties ervan te overwegen", dixit de Europese commissie.

Vrijdag 8 Juni 2018 om 13:0

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //